PELÁNEK, Radek. Modelování a simulace komplexních systémů. Jak lépe porozumět světu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 236 s. mimo edice. ISBN 978-80-210-5318-2. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Modelování a simulace komplexních systémů. Jak lépe porozumět světu
Název česky Modelování a simulace komplexních systémů. Jak lépe porozumět světu
Název anglicky Modeling and simulation of complex systems
Autoři PELÁNEK, Radek.
Vydání 1. vyd. Brno, 236 s. mimo edice, 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 978-80-210-5318-2
Klíčová slova česky modelování; komplexní systémy; simulace; modelování pomocí agentů; systémová dynamika; zpětná vazba; buněčné automaty; komplexní sítě
Klíčová slova anglicky modeling; complex systems; simulation; agent-based modeling; feedback; cellular automata; complex networks
Štítky Munipress, munipress-propagace
Změnil Změnil: doc. Mgr. Radek Pelánek, Ph.D., učo 4297. Změněno: 11. 4. 2012 16:46.
Anotace
Jak to, že dokážeme poslat sondu na Mars, ale nerozumíme pořádně, jak funguje náš vlastní mozek? Proč je obtížné předpovídat počasí nebo změny klimatu? Umíme zastavit šíření epidemie? A kdo vlastně řídí obrovské hejno ptáků letících na jih? Pod pojmem komplexní systémy se skrývají známá a závažná témata jako změny klimatu či šíření AIDS a zrovna tak běžné jevy jako dopravní zácpa nebo pohyb ovcí ve stádě. Pomocí modelování můžeme tyto systémy lépe pochopit, odhalit jejich zákonitosti a dokonce úspěšně předpovídat chování tam, kde jsme původně viděli jen chaos. Modelování komplexních systémů je nejenom věda, ale do značné míry i umění. Dobrý model dokáže změnit pohled na svět a odhalit, že i jednoduchá pravidla mohou vést ke složitému chování a náhoda může být základem řádu. Kniha je určena studentům středních i vysokych škol, učitelům a vyzkumníkům z oblasti informatiky, přírodních i sociálních věd; zájemcům o nahlédnutí do současných vědeckých metod, které se pohybují na hranici mezi tradičními obory.
Anotace anglicky
Why are we able to a rover to Mars, but we do not understand our own brains? Why is it difficult to predict weather or climate change? How can we stop the spread of an epidemic? And who controls a huge flock of birds flying south? The term complex systems denotes serious issues such as climate change or the spread of AIDS, as well as common phenomena such as traffic congestion or movement of sheep in the herd. Using modeling we can better understand these systems, uncover their patterns and even successfully predict their behavior. Modeling complex systems is not just science, but to a large extent also art. A good model can change our view of the world and show that even simple rules can lead to complex behavior and that chance can be the basis of order. The book is intended for students, teachers and researchers in fields of informatics, natural and social sciences, and to those who interested in current scientific methods that lie at the boundary between traditional disciplines.
Návaznosti
1M0545, projekt VaVNázev: Institut Teoretické Informatiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Institut Teoretické Informatiky
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:57