KOMORÓCZY, Balázs, Soňa KLANICOVÁ, Sandra SÁZELOVÁ a Marek VLACH. Pasohlávky (k.ú.. Pasohlávky, okr. Břeclav) „Za Tuchnou“. MMK. Sídlištní objekt. Záchranný výzkum. Přehled výzkumů. 2010, roč. 51, 1-2, s. 321-323. ISSN 1211-7250.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pasohlávky (k.ú.. Pasohlávky, okr. Břeclav) „Za Tuchnou“. MMK. Sídlištní objekt. Záchranný výzkum.
Název anglicky Pasohlávky (cadastral Pasohlávky, district Břeclav) „Za Tuchnou“. The Moravian Painted Ware Culture settlement feature. Rescue excavation.
Autoři KOMORÓCZY, Balázs, Soňa KLANICOVÁ, Sandra SÁZELOVÁ a Marek VLACH.
Vydání Přehled výzkumů, 2010, 1211-7250.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Česká republika; Pasohlávky; neolit; sídliště; záchranný výzkum
Klíčová slova anglicky Czech Republic; Pasohlávky; Neolithic; Settlement; Rescue excavation
Změnil Změnila: doc. Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D., učo 85279. Změněno: 1. 9. 2011 15:09.
Anotace
Během záchranného výzkumu prováděného v roce 2008 v místech trasy budoucí dopravní infrastruktury na katastru obce Pasohlávky byl zachycen jeden sídlištní objekt oválného půdorysu se zbytky po ohništi. V blízkosti ohniště se kumulovaly keramické fragmenty z několika nádob. Podle nalezené keramiky je možné objekt přiřadit lidu s moravskou malovanou keramikou.
Anotace anglicky
In year 2008 took place a rescue archaeological excavation of the backbone communication for the future infrastructure development on the cadastre of Pasohlávky. There was discovered a settlement oval-shaped feature with traces of a fireplace. Close to the heating device were accumulated pottery shards from several vessels. The pottery indicates that the settlement feature belongs to the Moravian Painted Ware Culture.
Návaznosti
AV0Z80010507, záměrNázev: Pravěký a časně dějinný vývoj ve střední Evropě z pohledu nejnovějších výsledků archeologického bádání na Moravě a ve Slezsku
GA404/09/1054, projekt VaVNázev: Germánská populace na prahu mladší doby římské: historický, sídlištní a socio-ekonomický kontext na příkladu mikroregionu Pasohlávek
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:30