ŠUBRTOVÁ, Milena. Obraz normalizace v polistopadové literatuře pro děti a mládež. Bohemica Olomucensia Symposiana. Olomouc: Univerzita Palackého, roč. 2, č. 4, s. 82-88. ISSN 1803-876X. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obraz normalizace v polistopadové literatuře pro děti a mládež
Název anglicky The representation of the "normalization period" in the post-1989 literature for children and youth
Autoři ŠUBRTOVÁ, Milena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Bohemica Olomucensia Symposiana, Olomouc, Univerzita Palackého, 2010, 1803-876X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00049287
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky literature for children and youth; national history; representation of the two normalization decades; research
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Milena Šubrtová, Ph.D., učo 2019. Změněno: 14. 3. 2011 17:04.
Anotace
Bezprostředně po roce 1989 se pozornost upínala spíše k problematice vývoje a tříbení hodnotových kritérií, a to i v souvislosti s demonopolizací nakladatelského podnikání. V následujících letech, pokud jde o literaturu tematicky obrácenou k národní minulosti, se autoři vyrovnávali především s historickým úsekem německé okupace a perzekuční atmosféry padesátých let 20. století. K ojedinělým autorským pokusům vyrovnat se v dětské literatuře s nedávnou minulostí patří uměleckonaučná autorská knížka Lucie Seifertové Dějiny českého udatného národa a pár bezvýznamných světových událostí (2003) a obrázková knížka Zeď (2007) od Petra Síse. Svědectví o normalizační době nemůže poskytnout ani kvantitativně chudá linie exilové a samizdatové tvorby pro děti a mládež. Jediným prozaickým titulem, v němž by mohl současný dětský čtenář naleznout historicka věrný obraz normalizačního dvacetiletí, tak zůstává román Jiřího Stránského Perlorodky (2005). Příspěvek vychází z dlouhodobého literárněhistorického výzkumu.
Anotace anglicky
Immediately after 1989 the public attention was aimed at issues of the development and cultivation of value criteria, which was also connected with the de-monopolization of publishing enterprise. As for literature focused on the national history, the following years mainly witnessed writerś attempts to deal with the period of the nazi occupation and the atmosphere of persecution in the 1950s. Among rare attempts to deal with the recent history are the artistic-educational book history of the Czech Courageous nation and a Few Insignificant World Events (2003) by Lucie Seifertová and the picture book The Wall (2007) by Petr Sís. Neither the quantitatively poor line of the exile and samizdat literature for children and youth can provide an account of the normalization period. The only prose work of intentional nature where a current child reader could fin a historically true representation of the two normalization decades is the novel Perlorodky (Pearl Oysters) by Jiří Stránský.
Návaznosti
GA405/09/0938, projekt VaVNázev: Čeští autoři literatury pro děti a mládež
Investor: Grantová agentura ČR, Čeští autoři literatury pro děti a mládež
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 18:43