SEKOT, Aleš. Pohybová aktivita jako sociologický fenomém. In Matišáková, král, Poliaková, Grabczak. Ošetrovatelstvo - pohyb - zdravie. 1. vyd. Trenčín: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíně, 2011, s. 402 - 412. ISBN 978-80-8075-487-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pohybová aktivita jako sociologický fenomém
Název česky Pohybová aktivita jako sociologický fenomém
Název anglicky Physical activity as a sociological phenomenon
Autoři SEKOT, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Trenčín, Ošetrovatelstvo - pohyb - zdravie, od s. 402 - 412, 11 s. 2011.
Nakladatel Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/11:00052142
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-8075-487-7
Klíčová slova česky sport;sociologie; fyzický pohyb
Klíčová slova anglicky sport;sociology;physical activity
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 12. 4. 2012 16:39.
Anotace
Žijeme ve společnosti, která si stale naléhavěji prostřednictvím vědy a kultury uvědomuje velkou důležitost sportu nikoli jako pouhou součást masové kultury, nýbrž šířeji jako nezastupitelnou komponentu sociálního a individuálního zdraví a pocitu pohody. Pohybová aktivita lidí sehrává rostoucí úlohu při vědeckém zkoumání životního způsobu soudobé společnosti a tvoří zásadní factor utváření zdravého aktivního životního stylu, kvality života a zdraví v obecné rovině. Nezastupitelná úloha pravidelné pohybové activity v průběhu celého života je vědecky potvrzena i v aktuálním kontextu prevence obezity. Vývoj k soudobému sedavému způsobu života je zpravidla utvářen v dětství a je dale posilován passivním způsobem života v dospělosti. Naše kulturní prostředí tak čelí zřetelné tendenci sílicí individualizace života doprovázené pasivní konzumací volného času a postrádající životadárné impulzy mezilidských aktivit včetně těch sportovně pohybových. Žijeme ve společnosti, která si stale naléhavěji prostřednictvím vědy a kultury uvědomuje velkou důležitost sportu nikoli jako pouhou součást masové kultury, nýbrž šířeji jako nezastupitelnou komponentu sociálního a individuálního zdraví a pocitu pohody. Pohybová aktivita lidí sehrává rostoucí úlohu při vědeckém zkoumání životního způsobu soudobé společnosti a tvoří zásadní factor utváření zdravého aktivního životního stylu, kvality života a zdraví v obecné rovině. Nezastupitelná úloha pravidelné pohybové activity v průběhu celého života je vědecky potvrzena i v aktuálním kontextu prevence obezity. Vývoj k soudobému sedavému způsobu života je zpravidla utvářen v dětství a je dale posilován passivním způsobem života v dospělosti. Naše kulturní prostředí tak čelí zřetelné tendenci sílicí individualizace života doprovázené pasivní konzumací volného času a postrádaŽijeme ve společnosti, která si stale naléhavěji prostřednictvím vědy a kultury uvědomuje velkou důležitost sportu nikoli jako pouhou součást masové kultury, nýbrž šířeji jako nezastupitelnou komponentu sociálního a individuálního zdraví a pocitu pohody. Pohybová aktivita lidí sehrává rostoucí úlohu při vědeckém zkoumání životního způsobu soudobé společnosti a tvoří zásadní factor utváření zdravého aktivního životního stylu, kvality života a zdraví v obecné rovině. Nezastupitelná úloha pravidelné pohybové activity v průběhu celého života je vědecky potvrzena i v aktuálním kontextu prevence obezity.
Anotace anglicky
We are living a time when society, culture and science have become increasingly aware of the great importance of sport not only as a part of mass culture, but broadly understood, for individualand social health and well-being.Physical activity of people plays increasingly more important role in scientific interest regarding way of life of contemporary society and it is very cruicial factor in the process of officiating of the level of healthy and active life style, quality of life and health in general. Indispensable role of physical activity in the course of human life is permanently scientifically confirmed also in context of prevention of obesity. The development of a sedentary life style is the result of a socialization process towards physical inactivity developed in youth and continued into adulthood. At the present we face in our cultural settings apparent tendency: People are more and more individualized.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:09