ŽÍTEK, Vladimír a Viktorie KLÍMOVÁ. Rozvoj a podpora ekoinovací v ČR a EU. In Klímová, Viktorie - Žítek, Vladimír. XIV. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita, 2011, s. 118-131. ISBN 978-80-210-5513-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozvoj a podpora ekoinovací v ČR a EU
Název anglicky Development and support of eco-innovations in the CR and EU
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí) a Viktorie KLÍMOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, XIV. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. od s. 118-131, 14 s. 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/11:00067285
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-5513-1
UT WoS 000312552500013
Klíčová slova česky ekoinovace; inovační šetření; Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace
Klíčová slova anglicky eco-innovations; innovation survey; Competitiveness and Innovation Framework Programme
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 24. 2. 2014 09:39.
Anotace
Článek se zabývá definicí pojmu ekoinovace a aspekty, které jsou s nimi spojené. Ekoinovace jsou inovace přispívající ke snížení negativních environmentálních dopadů způsobených výrobou a spotřebou. V další části se příspěvek zabývá zaváděním ekoinovací v českých regionech a porovnáním dosahovaných výsledků se státy EU. Nejčastějším důvodem pro zavádění ekoinovací je potřeba vyhovět současným zákonům o ochraně ŽP. Tento důvod je v ČR významnější než ve většině států EU. Pokud podniky zavádí ekoinovace dobrovolně, často je k tomu motivuje dobrovolně přijatý kodex. Mezi efekty zavádění ekologických inovací pro výrobce v ČR převažuje recyklace odpadu, vody či materiálů. Pro zákazníky ekoinovace přináší výhody v oblasti recyklace výrobků, snížení spotřeby energie a snížení znečištění ovzduší, vody a půdy. Článek se také zabývá podporou ekoinovací z Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace. Ve využívání tohoto programu jsou mezi státy velké rozdíly, v ČR dosud byly podpořeny pouze 3 subjekty.
Anotace anglicky
The article deals with definition of the term “eco-innovation” and with the aspects that are related to them. Eco-innovations are innovations that contribute to reduction of negative environmental impacts caused by production and consumption. The article concerns with launching eco-innovations in the Czech regions and comparison the reached results with the results in the states of the EU. The most common reason for eco-innovations introducing is the need to meet the legislative requirements. This reason is more important in the CR than in most of EU countries. If companies launch eco-innovations voluntarily they are often motivated by voluntary codes. Recycling of waste, water or materials is the most common effect of eco-innovations for producers. The advantages for consumers are reduced energy use, reduced air, water or soil pollution and improved recycling of product after use. The article deals with support of eco-innovations from the CIP Programme. Only 3 participants from the CR were supported.
Návaznosti
MUNI/A/0866/2010, interní kód MUNázev: Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů (Akronym: POPRINOV)
Investor: Masarykova univerzita, Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 01:43