TOMANDLOVÁ, Marie, Josef TOMANDL, Jiří PAŘENICA, Petr KALA, Martin POLOCZEK, Eva TÁBORSKÁ a Jindřich ŠPINAR. Markers of oxidative stress in STEMI patients with acute heart failure. In Europen Journal of Heart Failure Supplements. 2011. ISSN 1567-4215.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Markers of oxidative stress in STEMI patients with acute heart failure.
Název česky Ukazatelé oxidačního stresu u pacientů s akutním srdečním selháním.
Autoři TOMANDLOVÁ, Marie, Josef TOMANDL, Jiří PAŘENICA, Petr KALA, Martin POLOCZEK, Eva TÁBORSKÁ a Jindřich ŠPINAR.
Vydání Europen Journal of Heart Failure Supplements, 2011.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Švédsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW http://www.eurjhfsupp.oxfordjournals.org
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1567-4215
Klíčová slova česky oxidační stres; infarkt myokardu; srdeční selhání
Klíčová slova anglicky oxidative stress; myocardial infarction; heart failure
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Marie Tomandlová, Ph.D., učo 1693. Změněno: 14. 7. 2011 10:46.
Anotace
In patients with myocardial infarction or heart failure oxidative stress may contribute to myocyte apoptosis, decrease nitric oxide bioavailability or have direct negative inotropic effect. The aim of the study was to determine levels of parameters of oxidative stress (malondialdehyde, TNFalfa) and antioxidants (vitamins A and E, uric acid) and their relation to the extent of myocardial infarction and heart failure in patients with STEMI. Cohort of 179 subjects consecutively admitted to the CCU (from 10/2005 to 10/2008) with first STEMI, treated by PCI. Both lipid peroxidation (MDA) and activated macrophages (TNFalfa) are involved in acute STEMI patients. Levels of vitamin A and E correspond with the extent of lipid peroxidation and negatively with macrophage activation, respectively, but endogenous antioxidant uric acid does not. Surprisingly, no effects of smoking or diabetes mellitus were observed on the evaluated parameters of oxidative stress.
Anotace česky
Oxidační stres může u pacientů s infarktem myokardu nebo srdečním selháním přispět k apoptóze myocytů, ke snížení biologické dostupnosti oxidu dusnatého, rovněž se může projevit negativním inotropním účinkem. Cílem studie bylo zjistit koncentrace parametrů oxidačního stresu (malondialdehyd, TNFalfa) a antioxidantů (vitaminy A a E, kyselina močová) a posoudit jejich vztah k rozsahu infarktu myokardu resp. srdečního selhání. Vyšetřována byla skupina 179 pacientů postupně přijatých na koronární jednotku (od 10/2005 do 10/2008) s prvním akutním infarktem myokardu s elevacemi úseku ST léčených perkutánní koronární intervencí. Bylo zjištěno, že jak peroxidace lipidů (MDA), tak i aktivace makrofágů (TNFalfa) je u pacientů zvýšena. Koncentrace vitaminů A a E pozitivně korelují s rozsahem lipoperoxidace a negativně se aktivací makrofágů, zatímco endogenních antioxidant kyselina močová nikoli. Překvapivě nebyly zjištěny žádné souvislosti mezi hodnocenými parametry oxidačního stresu a kouřením a diabetes mellitus.
Návaznosti
MSM0021622402, záměrNázev: Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
NS9894, projekt VaVNázev: Role SIRS, NO a oxidativního stresu v rozvoji šokového stavu a mitochondriální dysfunkce jako podklad multiorgánového selhání
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Role SIRS, NO a oxidativního stresu v rozvoji šokového stavu a mitochondriální dysfunkce jako podklad multiorgánového selhání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 22:49