LUKEŠOVÁ, Olga, Martin SEBERA, Halina MATĚJOVÁ and Hana SVOBODOVÁ. Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity (The changes of nutririon habits in obese participants underwent group CBT). Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2011, vol. 66, No 3, p. 58-61. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
Name in Czech Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
Name (in English) The changes of nutririon habits in obese participants underwent group CBT
Authors LUKEŠOVÁ, Olga (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Martin SEBERA (203 Czech Republic, belonging to the institution), Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Hana SVOBODOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2011, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30304 Public and environmental health
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/11:00052737
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) životní styl stravovací zvyklosti kognitivně behaviorální terapie obezita
Keywords in English food habit obesity lifestyle cognitive behavioral therapy
Tags Reviewed
Changed by Changed by: MVDr. Halina Matějová, učo 2724. Changed: 9/4/2012 10:49.
Abstract
Článek se zabývá změnami stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity na souboru 37 zdravých žen s obezitou nebo nadváhou v krátkodobém horizontu 3 měsíců.Výživové zvyklosti účastnic studie byly pomocí frekvenčního dotazníku zjišťovány na začátku i konci intervence.Výsledky prokázaly významné změny stravovacích zvyklostí : snížení příjmu obilovin, zvýšení příjmu zeleniny, snížení příjmu masa a masných výrobků, snížení příjmu tuku, zvýšen příjmu vlákniny a snížení příjmu sladkostí.Příjem mléčných výrobků a ovoce se významně nezměnil.
Abstract (in English)
The paper deals with changes of nutrition habits in obese women participants underwent group CBT within the short-term period of 3 months. Statistically significant changes were observed in the following parameters : decrease in intake of cereals, meat, fats and sweets, increase in intake of vegetable and fibre. Statistically significant changes in intake of dairy products and fruits were not observed.
PrintDisplayed: 26/4/2024 14:43