TIRPÁKOVÁ, Michaela, Tatiana KIMÁKOVÁ a Petr KACHLÍK. Výživa z hľadiska zdravia ako základ prevencie proti onkologickým ochoreniam. In In ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21. 2011. ISBN 978-80-210-5532-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživa z hľadiska zdravia ako základ prevencie proti onkologickým ochoreniam
Název česky Výživa z hlediska zdraví jako základ prevence onkologických onemocnění
Název anglicky Nutrition in terms of health as a basis for prevention against cancer
Autoři TIRPÁKOVÁ, Michaela, Tatiana KIMÁKOVÁ a Petr KACHLÍK.
Vydání In ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21, 2011.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5532-2
Klíčová slova česky zdravý životní styl; onkologická onemocnění; kvalita života; prevence; selen; lykopen; antioxidanty
Klíčová slova anglicky healthy lifestyle; oncological diseases; quality of life; prevention; selenium; lycopene; antioxidants
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 20. 7. 2011 17:01.
Anotace
Príspevok je zameraný na nutričné zvyklosti v populácii v kontexte prevencie a výchovy k zdraviu a zdravému životnému štýlu. WHO odhaduje, že asi 84 miliónov ľudí zomrie na rakovinu v rokoch 2005 - 2015 bez intervenčných opatrení. Podľa údajov IARC (Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny) uvedených v GLOBOCAN 2008 (Incidencia a mortalita rakoviny vo svete 2008) celosvetovo sa uvádza asi 12,7 miliónov nových prípadov rakoviny a asi 7,6 miliónov úmrtí na následky rakoviny v roku 2008. Epidemiologické štúdie dokazujú, že vzniku 30 - 40 % onkologických ochorení sa dá preventívne predchádzať diétou, fyzickou aktivitou a udržaním si správnej telesnej hmotnosti. Strava bohatá na ovocie a zeleninu znižuje riziko vzniku malignít v populácii. K ochranným antikarcinogénnym nutrientom v strave patrí selén, kyselina listová, vitamín E, vitamín B 12, flavonoidy, antioxidanty ako sú karotenoidy, lykopén, luteín, kryptoxantíny. Kyselina askorbová má obmedzené účinky pri perorálnom podávaní, ale pri intravenóznej aplikácii je prínos prospešný. Konzumácia probiotík ako súčasť má efektívnosť na imunitný systém organizmu, úprava črevnej mikroflóry môže interferovať s procesom karcinogenézy a to otvára možnosti diétnej modifikácie pri vzniku onkologických ochorení. Štúdie dokazujú zníženie výskytu nádorových ochorení pri zmene stravovania, je dôležité zvyšovať nutričné uvedomenie populácie, aby zmeny viedli k zlepšeniu aktuálneho stavu spôsobu výživy a tým aj zdravotného stavu.
Anotace česky
Příspěvek je zaměřen na stravovací zvyklosti populace v kontextu prevence a výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu. WHO odhaduje, že v letech 2005 - 2015 zemře na rakovinu bez intervenčních opatření asi 84 milionů lidí. Podle údajů IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) uvedených v GLOBOCAN 2008 (Incidence a mortalita rakoviny ve světě 2008) se celosvětově uvádí asi 12,7 milionů nových případů rakoviny a asi 7,6 milionů úmrtí na následky rakoviny v roce 2008. Epidemiologické studie dokazují, že vzniku 30 - 40 % onkologických onemocnění se dá preventivně předcházet dietou, fyzickou aktivitou a udržením si správné tělesné hmotnosti. Strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje riziko vzniku malignit v populaci. K ochranným antikarcinogenním nutrientům ve stravě patří selen, kyselina listová, vitamin E, vitamin B 12, flavonoidy, antioxidanty, jako jsou karotenoidy, lykopen, lutein, kryptoxanthin. Kyselina askorbová má omezené účinky při perorálním podávání, ale při intravenózní aplikaci je přínos prospěšný. Konzumace probiotik jako součást má pozitivní vliv na imunitní systém organismu, úprava střevní mikroflóry může interferovat s procesem karcinogeneze, a to otevírá možnosti dietní modifikace při vzniku onkologických onemocnění. Studie dokazují snížení výskytu nádorových onemocnění při změně stravování, je důležité zvyšovat nutriční uvědomění populace, aby změny vedly ke zlepšení aktuálního stavu způsobu výživy, a tím i zdravotního stavu.
Anotace anglicky
This paper is focused on the nutritional habits of the population in the context of prevention and health education and healthy lifestyle. WHO estimates that about 84 million people die of cancer in the years 2005 to 2015 without intervention measures. According to data from IARC (International Agency for Research on Cancer) listed in GLOBOCAN 2008 (Cancer Incidence and Mortality in the World 2008) worldwide is mentioned about 12.7 million new cancer cases and about 7.6 million deaths from cancer in 2008. Epidemiological studies show that of 30 to 40% of cancer prevention can be prevented with diet, physical activity and maintaining a good body weight. A diet rich in fruits and vegetables reduces the risk of malignancies in the population. The anticarcinogenic protective nutrients in the diet include selenium, folic acid, vitamin E, vitamin B 12, flavonoids, antioxidants such as carotenoids, lycopene, lutein, cryptoxanthin. Ascorbic acid has limited effects when administered orally, but when intravenous administration is beneficial contribution. Consumption of probiotics as part of the effectiveness of the immune system, change the intestinal microflora may interfere with the process of carcinogenesis and it opens up the possibility of dietary modification in the development of cancer. Studies show the incidence of cancer in changing diet, nutrition is important to raise awareness of the population that changes have led to an improvement in how the current status of nutrition and health.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 20:13