Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{949496, author = {Březková, Veronika and Matějová, Halina}, article_location = {Praha}, article_number = {3}, keywords = {lactose intolerance; milk}, language = {cze}, issn = {1801-2809}, journal = {Sestra v diabetologii}, title = {Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část}, volume = {7}, year = {2011} }
TY - JOUR ID - 949496 AU - Březková, Veronika - Matějová, Halina PY - 2011 TI - Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část JF - Sestra v diabetologii VL - 7 IS - 3 SP - 5-7 EP - 5-7 PB - Nakladatelství GEUM Praha SN - 18012809 KW - lactose intolerance KW - milk N2 - Mléko a mléčné výrobky patří mezi velmi diskutované složky potravy. Vedle potravin obsahujících lepek či vaječnou bílkovinu bývají také nejčastěji vylučovány z jídelníčku. Důvody mohou být různé - kromě oprávněných alergií na bílkovinu mléka, také laická odůvodnění typu „mléko do jídelníčku dospělého nepatří, vždyť žádný savec v dospělosti nekonzumuje mléko" či obavy „mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob". Příčina potíží s konzumací mléka a mléčných výrobků a tedy častá nesnášenlivost těchto potravin je spíše zakotvena v různé snášenlivosti (toleranci) respektive nesnášenlivosti (intoleran-ci) mléčného cukru (laktózy), která souvisí s genetickou výbavou jedince. Lidé z celého světa se na první pohled odlišují barvou pleti, očí, vlasů, tvarem nosu, či přirozenou tělesnou konstitucí - stejně tak i tradiční skladbou jídelníčku. Pro někoho je výhodné mít tmavší kůži, protože jej chrání před silným slunečním zářením - pro jiného by tmavá kůže byla z důvodu nižší intenzity slunečního záření v jeho geografické poloze nevýhodou (nedokázal by si např. vytvořit v kůži potřebné množství vitaminu D). Podobně je tomu i u stravovacích zvyklostí. První část textu se věnuje obecné charakteristice laktózové intolerance, příčinám jejího vzniku a souvislostem vysvětlujícím její různý výskyt u různých populací. Druhá část (připravovaná pro následující číslo časopisu) se věnuje diagnostice a výživovému doporučení při laktózové intoleranci. ER -
BŘEZKOVÁ, Veronika and Halina MATĚJOVÁ. Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část (Lactose intolerance versus lactose tolerance). \textit{Sestra v diabetologii}. Praha: Nakladatelství GEUM Praha, 2011, vol.~7, No~3, p.~5-7. ISSN~1801-2809.
|