BŘEZKOVÁ, Veronika and Halina MATĚJOVÁ. Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část (Lactose intolerance versus lactose tolerance). Sestra v diabetologii. Praha: Nakladatelství GEUM Praha, 2011, vol. 7, No 3, p. 5-7. ISSN 1801-2809.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část
Name (in English) Lactose intolerance versus lactose tolerance
Authors BŘEZKOVÁ, Veronika (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Sestra v diabetologii, Praha, Nakladatelství GEUM Praha, 2011, 1801-2809.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/11:00053042
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) laktózová intolerance; mléko; diagnostika; terapie
Keywords in English lactose intolerance; milk
Changed by Changed by: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Changed: 11/2/2012 14:14.
Abstract
Mléko a mléčné výrobky patří mezi velmi diskutované složky potravy. Vedle potravin obsahujících lepek či vaječnou bílkovinu bývají také nejčastěji vylučovány z jídelníčku. Důvody mohou být různé - kromě oprávněných alergií na bílkovinu mléka, také laická odůvodnění typu „mléko do jídelníčku dospělého nepatří, vždyť žádný savec v dospělosti nekonzumuje mléko" či obavy „mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob". Příčina potíží s konzumací mléka a mléčných výrobků a tedy častá nesnášenlivost těchto potravin je spíše zakotvena v různé snášenlivosti (toleranci) respektive nesnášenlivosti (intoleran-ci) mléčného cukru (laktózy), která souvisí s genetickou výbavou jedince. Lidé z celého světa se na první pohled odlišují barvou pleti, očí, vlasů, tvarem nosu, či přirozenou tělesnou konstitucí - stejně tak i tradiční skladbou jídelníčku. Pro někoho je výhodné mít tmavší kůži, protože jej chrání před silným slunečním zářením - pro jiného by tmavá kůže byla z důvodu nižší intenzity slunečního záření v jeho geografické poloze nevýhodou (nedokázal by si např. vytvořit v kůži potřebné množství vitaminu D). Podobně je tomu i u stravovacích zvyklostí. První část textu se věnuje obecné charakteristice laktózové intolerance, příčinám jejího vzniku a souvislostem vysvětlujícím její různý výskyt u různých populací. Druhá část (připravovaná pro následující číslo časopisu) se věnuje diagnostice a výživovému doporučení při laktózové intoleranci.
Abstract (in English)
Milk and dairy products are among the most discussed components of food. In addition to foods containing gluten and egg proteins are also often excluded from the diet. The reasons may be different - except for legitimate allergy to milk protein, also lay in the preamble of the "milk into your diet is not an adult, for any mammal milk consumed in adulthood" or concern "zahleňuje milk and thus cause many diseases." Cause problems with the consumption of milk and milk products, and therefore frequent these food intolerance is more rooted in different tolerance (tolerance) or intolerance (intolerance s) of milk sugar (lactose), which is related to individual genetic makeup. People from around the world at a glance different skin color, eyes, hair, nose shape, natural or physical constitution - as well as the traditional diet composition. For some, it is advantageous to have darker skin because it protects against strong sunlight - for the other dark skin was due to a lower intensity of solar radiation in its geographical location disadvantage (for example, would have failed in the skin to create the necessary amount of vitamin D). Similarly, even in eating habits. The first part deals with general characteristics of lactose intolerance causes of its origin and context of explaining the different incidence in different populations. The second part (in preparation for the next issue of the magazine) is dedicated to the diagnosis and nutritional advice for lactose intolerance.
PrintDisplayed: 15/10/2024 08:32