Detailed Information on Publication Record
2011
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ and Kateřina DEMNEROVÁBasic information
Original name
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Name in Czech
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Name (in English)
Milk and the environment of dairy plants: sources and transmission routes of Listeria monocytogenes
Authors
GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ and Kateřina DEMNEROVÁ
Edition
Mlékařské listy, 2011, 1212-950X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
21101 Food and beverages
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
perzistence;hygiena; typizační metody
Keywords in English
persistence; hygiene; typing methods
Změněno: 26/3/2012 12:01, Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D.
V originále
Sledování výskytu Listeria monocytogenes v rámci celého potravinového řetězce je jedním z předpokladů zajištění bezpečnosti potravin. Článek předkládá informace o možnostech šíření kontaminace L. monocytogenes na mléčných farmách a v mlékárenských podnicích vyrábějících zrající sýry. Pro sledování cest kontaminace v prvovýrobě a potravinářských provozech je rozhodující typizace L. monocytogenes v surovinách, finálních výrobcích, na zařízení a pracovních plochách výrobní linky.
In English
Monitoring of the occurrence of Listeria monocytogenes throughout the food chain is one of the prerequisites to ensure of food safety. This article presents information about possibilities of contamination routes on dairy farms and dairy plants producing ripened cheeses. Typing of L. monocytogenes in raw materials, final products, the equipment and working surfaces of the production line, is critical for monitoring of contamination routes in primary production and food plants.