GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ and Kateřina DEMNEROVÁ. Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes (Milk and the environment of dairy plants: sources and transmission routes of Listeria monocytogenes). Mlékařské listy. 2011, vol. 22, No 128, p. 12-15. ISSN 1212-950X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Name in Czech Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Name (in English) Milk and the environment of dairy plants: sources and transmission routes of Listeria monocytogenes
Authors GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ and Kateřina DEMNEROVÁ.
Edition Mlékařské listy, 2011, 1212-950X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Science
Keywords (in Czech) perzistence;hygiena; typizační metody
Keywords in English persistence; hygiene; typing methods
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D., učo 115454. Changed: 26/3/2012 12:01.
Abstract
Sledování výskytu Listeria monocytogenes v rámci celého potravinového řetězce je jedním z předpokladů zajištění bezpečnosti potravin. Článek předkládá informace o možnostech šíření kontaminace L. monocytogenes na mléčných farmách a v mlékárenských podnicích vyrábějících zrající sýry. Pro sledování cest kontaminace v prvovýrobě a potravinářských provozech je rozhodující typizace L. monocytogenes v surovinách, finálních výrobcích, na zařízení a pracovních plochách výrobní linky.
Abstract (in English)
Monitoring of the occurrence of Listeria monocytogenes throughout the food chain is one of the prerequisites to ensure of food safety. This article presents information about possibilities of contamination routes on dairy farms and dairy plants producing ripened cheeses. Typing of L. monocytogenes in raw materials, final products, the equipment and working surfaces of the production line, is critical for monitoring of contamination routes in primary production and food plants.
PrintDisplayed: 1/5/2024 00:57