JANÍK, Tomáš, Petr NAJVAR, Michaela PÍŠOVÁ a Jan SLAVÍK. Hospitace v souvislostech kurikulární reformy. In Janík, T., Slavík, J., & Najvar, P. et al. Kurikulární reforma na gymnáziích: od virtuálních hospitací k videostudiím. 1. vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2011, s. 16-28. Výzkumná zpráva. ISBN 978-80-904966-6-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hospitace v souvislostech kurikulární reformy
Název česky Hospitace v souvislostech kurikulární reformy
Název anglicky Hospitation in the context of curricular reform
Autoři JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Petr NAJVAR (203 Česká republika, domácí), Michaela PÍŠOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jan SLAVÍK (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Praha, Janík, T., Slavík, J., & Najvar, P. et al. Kurikulární reforma na gymnáziích: od virtuálních hospitací k videostudiím, od s. 16-28, 13 s. Výzkumná zpráva, 2011.
Nakladatel Národní ústav pro vzdělávání
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00053613
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-904966-6-8
Klíčová slova česky hospitace; kurikulární reforma; výzkum
Klíčová slova anglicky hospitation; curricular reform; research
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 15. 7. 2013 13:21.
Anotace
V úvodní kapitole jsou ve stručném přehledu představeny hlavní myšlenky celé publikace, které jsou pak v dalším textu rozvíjeny a prohloubeny. Hospitace je zde popsána jako nástroj pedagogické reflexe, která je v našem případě tematicky zaměřena na vztahy mezi obsahem a cíli výuky. Hospitace je tradičním a prakticky nejúčinnějším prostředkem, jak přivádět učitele k reflexi vlastní výuky a k její analýze s oporou v kurikulárním programu anebo v teorii. Tímto způsobem hospitace může přispívat jak ke zvyšování kvality výuky, tak k profesnímu rozvoji učitelů. Proto mluvíme o rozvíjející hospitaci.
Anotace anglicky
In the introductory chapter we introduce the main ideas of the whole book which we develop later in the text. Observation is described as a tool for pedagogical reflection, which in our case focuses on the relationship between the content and the aims of tuition. Observation is a traditional and in fact the most effective means of making teachers reflect on their own teaching and making them analyse it on the basis of the curricular programme or of theory. Observation can thus contribute to increasing the quality of teaching/learning as well as to professional development of teachers. That is why we use the term developmental observation.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:42