BŘEZINOVÁ, Šárka a Čeněk ŠAŠINKA. Interindividuální rozdíly ve způsobu sebelokalizace v neznámém prostředí: terénní výzkum. In Kateřina Bartošová, Michal Čerňák, Pavel Humpolíček, Markéta Kukaňová, Alena Slezáčková. Sociální procesy a osobnost: Člověk na cestě životem: Křižovatky a mosty. Sborník příspěvků. Brno: Tribun EU. s. 45-50, 376 s. ISBN 978-80-263-0029-8. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interindividuální rozdíly ve způsobu sebelokalizace v neznámém prostředí: terénní výzkum
Název anglicky Individual differences in way of localisation in unknown environment: field research
Autoři BŘEZINOVÁ, Šárka (203 Česká republika, domácí) a Čeněk ŠAŠINKA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Sociální procesy a osobnost: Člověk na cestě životem: Křižovatky a mosty. Sborník příspěvků, od s. 45-50, 376 s. 2011.
Nakladatel Tribun EU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00053627
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-263-0029-8
Klíčová slova anglicky Orientation in space localization extraordinary (emergency) event centre emergency call 112 maps cognitive style
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 8. 4. 2012 21:40.
Anotace
V rámci projektu „Dynamická geovizualizace v krizovém managementu“ byla uskutečněna série samostatných dílčích výzkumů, které se zaměřovaly jednak na způsob práce a situaci profesionálů (např. operátoři tísňové telefonické linky 112) řešících mimořádné události, a na druhé straně také na jedince, kteří se v takové situaci ocitli a museli ji řešit. Podmínkou iniciace účinné záchranné akce ze strany jednotek IZS (integrovaného záchranného systému) je nejen oznámení druhu mimořádné události, ale hlavně správná lokalizace události. Základem lokalizace je co nejvhodnější popis místa mimořádné události zúčastněnou osobou a následné doptání se operátora tísňové telefonické linky 112 na podrobnosti, které místo lokalizace upřesní a spolehlivě navedou zasahující jednotky IZS. V terénním výzkumu byly zkoumány způsoby sebelokalizace participantů v neznámém prostředí. Důraz byl kladen na ekologickou validitu a jednalo se tedy o typ výzkumu v tzv. large-scale prostředí. Participanti byli dopraveni auty po předem definované trase do vybraných lokalit (rurálního typu) a zde bylo simulováno volání na tísňovou linku v situacích, kdy je nutné přivolat pomoc např. při nehodě cyklisty. Hovory byly nahrávány a následně byly analyzovány způsoby lokalizace každého účastníka vzhledem k typu informací, jež užil k lokalizaci. Výsledky byly interpretovány v perspektivě teorií kognitivních stylů.
Anotace anglicky
Within the scope of the research project "Dynamic Geovisualization in Crisis Management" a series of separate sub-studies were carried out. They were focused both on work of professionals and their situations (for example the operators of emergency call 112) that deals emergencies, and on the other hand also to individuals who are in such situations and have to solve it. The condition for initiation of effective rescue operation by the Integrated Rescue System units is not only notification of a type of emergency event, but mainly correct localization of the event. The base of localization is the most appropriate description of the incident by the involved person and the operator questioning for the details follow. These details specify the location of event and it also help reliably navigate rescue units. The fieldwork methods examined self-localization of participants in an unfamiliar environment. Emphasis was placed on the ecological validity and therefore a type of research was in the so-called large-scale environments. Participants were transported by car after a pre-defined route to the selected sites (rural type) and it has been simulated by calling the emergency services in situations where it is necessary to summon help in an accident such as for example the accident of cyclist. Calls were recorded and subsequently analyzed methods of localization of each participant for the type of information to take to locate. The results were interpreted from the perspective of the theories of cognitive styles.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
MUNI/A/0950/2009, interní kód MUNázev: Zvládání stresu z hlediska atribucí a sebehodnocení u adolescentů (Akronym: ZSHASA)
Investor: Masarykova univerzita, Zvládání stresu z hlediska atribucí a sebehodnocení u adolescentů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:28