HORÁK, Pavel. Stabilita a flexibilita organizací zainteresovaných do administrace a realizace aktivních programů a sociálních služeb na lokálních trzích práce. In WINKLER, Jiří a Martin ŽIŽLAVSKÝ. Winkler, J., Žižlavský, M. (eds.) Institucionální změna a veřejná politika. Analýza politiky zaměstnanosti. Brno: Masarykova univerzita, muniPRESS. s. 75-122. 1. verze. ISBN 978-80-210-5601-5. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stabilita a flexibilita organizací zainteresovaných do administrace a realizace aktivních programů a sociálních služeb na lokálních trzích práce
Název anglicky Stability and flexibility of organisations interested in administration and implementation of active labour market programmes and social services
Autoři HORÁK, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Winkler, J., Žižlavský, M. (eds.) Institucionální změna a veřejná politika. Analýza politiky zaměstnanosti. od s. 75-122, 48 s. 1. verze, 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita, muniPRESS
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/11:00053838
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-5601-5
Klíčová slova česky politika pracovního trhu - sociální služby - organizační stabilita a flexibilita - governance
Klíčová slova anglicky labour market policy - social services - organisational stability and flexibility - governance
Změnil Změnil: PhDr. Pavel Horák, Ph.D., učo 22818. Změněno: 21. 1. 2012 16:33.
Anotace
V předkládaném textu se zabýváme problematikou řízení a flexibility státních a nestátních organizací fungujících na lokálních trzích práce, které přispívají k celkové flexibilitě systémů politiky pracovního trhu a sociálních služeb (srv. Giguére 2008; Giguére a Froy 2009). Využitím konceptu exploatace a explorace J.G. Marche (1991), typů lokálního řízení Duita a Galaze (2008) a hloubkových rozhovorů s čelními představiteli zkoumaných organizací vyplývá, že nestátní organizace se vyznačují vyšší pružností oproti organizacím státním. Identifikovaná flexibilita až robustnost v řízení neziskových organizací je důsledkem možnosti neziskových organizací pružněji reagovat na proměnlivé situace na lokálních trzích práce. Rigidita v řízení státních organizací je oproti tomu důsledkem striktně vymezené legislativy a omezených možností v oblasti posilování personálních zdrojů a ovlivnění podmínek administrovaných a realizovaných aktivních programů.
Anotace anglicky
In this article we focus on flexibility in governance of state and non-state organizations that function at regional and local labor markets and contribute to the overall public policy flexibility (compare Giguére 2008; Giguére a Froy 2009). We made use the exploitation vs. exploration concept of J.G. Marche (1991), different local governance types of Duit a Galaz (2008) and in-depth interviews with representatives of above mentioned organizations. Final results show non-state organizations have higher flexibility in comparison to the state organizations: whereas higher flexibility of non-state organizations results in better ability to react on changing circumstances at local labor markets, rigidity in governance of state organizations results in strictly specified legislation, lower staff fluctuation and limited possibilities to influence organizational conditions of administrated and implemented labor market programs.
Návaznosti
2D06009, projekt VaVNázev: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:48