SOUKOPOVÁ, Jana a Jiří HŘEBÍČEK. Model of cost and price relationships for municipal waste management of the Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2011, roč. 59/2011, č. 7, s. 371--378. ISSN 1211-8516.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Model of cost and price relationships for municipal waste management of the Czech Republic
Název česky Model nákladových a cenových vztahů odpadového hospodářství ČR
Autoři SOUKOPOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří HŘEBÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Brno, Mendelova univerzita v Brně, 2011, 1211-8516.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/11:00053921
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky model integrovaného systému OH; model SKO; model odpadového hospodářství
Klíčová slova anglicky integrated waste management model; municipal solid waste model; waste treatment model
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., učo 993. Změněno: 4. 3. 2013 05:59.
Anotace
Presented paper Model of cost and price relationships for municipal waste management of the Czech Republic introduces an integrated waste management model of the Czech Republic which was developed as a balanced network model for a set of sources (mostly municipalities) of municipal solid waste (MSW) connected with a set of chosen waste treatment facilities processing their waste. Model is implemented as a combination of four models including environmental and economic point of view. It enables to formulate the optimisation problem in a concise way and the resulting model is easily scalable. It can be used for waste management planning as a decision support tool. In this case, aggregated emissions of greenhouse gases expressed as CO2 equivalent have been minimised. Model involves composting energy utilization, material recycling, and landfilling. Its size (number of sources and facilities) depends only upon available data. Its application was used as a decision support tool in the case study of optimizing the planning allocation of potential facilities of waste management of the Czech Republic.
Anotace česky
Clánek představuje model integrovaného systému nakládání s odpady pro ČR, který byl vyvinut jako model zahrnující obce a zařízení pro zpracování odpadů. Model je navržen jako kombinace čtyř modelů. To umožňuje formulovat optimalizační problém výstižně a výsledný model je snadno škálovatelný. To může být použit pro plánování v odpadovém hospodářství jako nástroj pro podporu rozhodování. Model zahrnuje kompostování využití energie, recyklace materiálů, a skládkování. Model byl použit MŽP jako nástroj pro podporu rozhodování v případové studii optimalizace plánování rozdělení potenciálu zařízení odpadového hospodářství ČR.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:21