SLANICAY, Martin. Vliv asymetrických šoků a strukturálních rozdílů mezi českou ekonomikou a euro zónou 12. In SLANÝ, Antonín. Konkurenceschopnost, růstová výkonnost a stabilita české ekonomiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 97-102. ISBN 978-80-210-5656-5. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv asymetrických šoků a strukturálních rozdílů mezi českou ekonomikou a euro zónou 12
Název anglicky Impact of Asymmetric Shocks and Structural Differences between the Czech Economy and Euro Area 12
Autoři SLANICAY, Martin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Konkurenceschopnost, růstová výkonnost a stabilita české ekonomiky, od s. 97-102, 6 s. 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/11:00053950
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-5656-5
UT WoS 000309074600105
Klíčová slova česky novokeynesiánský DSGE model; bayesiánský odhad; asymetrické šoky; strukturální rozdíly; šoková dekompozice
Klíčová slova anglicky New Keynesian; DSGE model; Bayesian estimation; asymmetric shocks; structural differences; shock decomposition
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Martin Slanicay, Ph.D., učo 106338. Změněno: 19. 3. 2013 20:54.
Anotace
V podkapitole prezentuji nový přístup k analýze asymetrických šoků a strukturálních rozdílů mezi dvěma ekonomikami, založený na šokové dekompozici. Výhodou této metody je, že dohromady zkoumá dopad asymetrie šoků a strukturálních rozdílů na odlišné chování obou ekonomik. Tuto metodu demonstruji na novokeynesiánském DSGE modelu dvou ekonomik, prezentovaném v Kolasa (2009). Výsledky naznačují, že vliv strukturálních šoků na hlavní makroekonomické proměnné je více korelovaný než se zdá z odhadnutých korelací mezi šoky samotnými. Největší korelace je mezi vlivem šoků na inflaci a úrokové sazby. Také jsem zjistil, že vývoj hlavních makroekonomických veličin v české ekonomice je relativně více ovlivněn šoky v produktivitě, zatímco vývoj těchto veličin v euro zóně 12 je relativně více ovlivněn šoky v investiční efektivitě. Také se zdá, že monetární politika ECB je relativně více diskreční než monetární politika ČNB, nicméně se zdá, že ČNB následuje ECB v jejich diskreční politice.
Anotace anglicky
In this paper I present a new approach for analysis of asymmetric shocks and structural differences between two countries, using shock decomposition. An advantage of this method is that it jointly examines the impacts of asymmetric shocks and structural differences. I demonstrate this method using a DSGE model of two economies, presented in Kolasa (2009). Results suggest that impacts of structural shocks are more correlated than it seems from estimated correlations between shocks alone. The largest correlations are between impacts of shocks on inflations and interest rates. I also find that an evolution of variables in the Czech economy is relatively more influenced by shocks in productivity while the evolution of variables in Euro Area 12 is relatively more influenced by investment efficiency shocks. It also seems that the monetary policy of the ECB is relatively more discretionary than the monetary policy of the CNB, nevertheless it seems that the CNB follows the ECB in their discretionary policy.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 10:43