KACHLÍK, Petr. Pes jako fenomén. In VÍTKOVÁ., M., OPATŘILOVÁ, D. (eds.). Inluzivní vzdělávání žáků se zdravotním postižením v základní škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Sborník z konference s mezinárodní účastí. 1. vyd. Brno: MU, 2011, s. 199-215. ISBN 978-80-7315-216-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pes jako fenomén
Název česky Pes jako fenomén
Název anglicky Dog as a Phenomenon
Autoři KACHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Inluzivní vzdělávání žáků se zdravotním postižením v základní škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Sborník z konference s mezinárodní účastí. od s. 199-215, 17 s. 2011.
Nakladatel MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00054255
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7315-216-1
Klíčová slova česky Biologie; canisterapie; diagnostika; genetika; nemoc; léčba; pes; prevence; zdraví
Klíčová slova anglicky Biology; animal assisted therapy; diagnostics; genetics; disease; therapy; dog; prevention; health
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 14. 3. 2013 17:43.
Anotace
Jde o přehledovou práci, která obsahuje výstupy různých výzkumných studií, dále se pokouší čtenáři nabídnout komplexnější pohled na úlohu psa v lidské společnosti, jeho původ, projevy a vlastnosti. Všímá si dobrodiní, které pes poskytuje člověku, např. jako společník, ochránce, hlídač, terapeut, průvodce. Dlouhý a cílený proces šlechtění psů vyzvedl znaky, které lidé považovali za pozitivní a výhodné, proto se pes podobá "obrazu svému". Na psím modelu je studována řada jevů, zejména aspekty hlasové a tělní komunikace, psychiky, chování. Manipulace s genetickým materiálem psa dovoluje studium lidských onemocnění. Pes rovněž může na základě svých čichových schopností predikovat řadu chorobných stavů u člověka. Canisterapie významně přispívá ke zvládání poruch u osob se zdravotním postižením, napomáhá klasické farmakologické léčbě u řady onemocnění. Staří lidé díky psovi získají novou motivaci k životu, přítele a důvěrníka. i naprosto zdravý člověk může těžit ze vztahu ke psovi, a to udržením dobré kondice a vysoké kvality svého života.
Anotace anglicky
This overview of the work, which includes the outputs of various research studies, further attempts to offer readers a more comprehensive view of the role of dogs in human society, its origins, manifestations and properties. Notes the benefits that a dog gives a man such as companion, protector, guardian, therapist guide. Long and focused process of breeding dogs picked up the characters that people regarded as positive and beneficial, because the dog resembles "his own image." The canine model is studied by a number of phenomena, in particular aspects of voice and body communication, psychology, behavior. Handling a dog genetic material allows the study of human diseases. The dog may also, on the basis of their olfactory ability to predict the number of disease states in humans. Canistherapy contributes to manage disorders in persons with disabilities, helping conventional pharmacological treatment for many diseases. Old people get through the dog a new motivation for life, friend and confidant. and perfectly healthy person can benefit from the relationship to the dog, and keeping fit and high quality of their lives.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:40