NOVÁK, Svatopluk a Dana HUBELOVÁ. Vzdělanostní struktura obyvatel ČR a její vliv na demografické chování. In Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference Region v rozvoji společnosti 2011. První vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně. s. 66-72, 409 s. ISBN 978-80-7375-548-5. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vzdělanostní struktura obyvatel ČR a její vliv na demografické chování
Název česky Vzdělanostní struktura obyvatel ČR a její vliv na demografické chování
Název anglicky The educational distribution of the residents of the Cz. Rep. and how it influences the demographic behaviour
Autoři NOVÁK, Svatopluk a Dana HUBELOVÁ.
Vydání První vyd. Brno, Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference Region v rozvoji společnosti 2011, od s. 66-72, 409 s. 2011.
Nakladatel Mendelova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7375-548-5
Klíčová slova anglicky Demographic behaviour; educational distribution; marriages; divorces; live born; abortions
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Svatopluk Novák, CSc., učo 2568. Změněno: 28. 3. 2012 14:44.
Anotace
Současné demografické chování obyvatel České republiky odráží společenské a politické změny počátku 90. let 20. století. Příspěvek analyzuje data související s úrovní dosaženého vzdělání a jeho vlivu na vybrané demografické ukazatele. Z analýz vyplývá, že vzdělání sice ovlivňuje demografické chování, ale jeho vliv není tak výrazný, jak by se dalo předpokládat. Je patrné, že se úroveň vzdělanosti obyvatelstva žijícího na území České republiky trvale zvyšuje. S rostoucím počtem osob s vysokoškolským vzděláním roste také počet sňatků uzavřeným mezi vysokoškoláky, ale i počet jejich rozvodů. Výrazný je nárůst živě narozených matkám s vysokoškolským vzděláním.
Anotace anglicky
The current demographic behaviour of the Czech Republic citizens reflects the social and political changes of the beginning of the Nineteen Nineties. The paper analyzes the data related to the level of the education achieved and how it influences selected demographical pointers. The analyses show that although the education influences the demographic behaviour, its influence is not as substantial as one may assume. It’s obvious that the level of education of the population living in the Czech Republic territory is constantly increasing. With the raising amount of the people with university education, the amount of marriages between the university-educated people increases too, but also does the amount of their divorces. The growth of live births to university-educated mothers is substantial.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:16