ČAPEK, Jan. Strukturální změny v malé otevřené české ekonomice v období současné hospodářské krize. In SLANÝ, Antonín. Konkurenceschopnost, růstová výkonnost a stabilita české ekonomiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 113-125. ISBN 978-80-210-5656-5. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strukturální změny v malé otevřené české ekonomice v období současné hospodářské krize
Název anglicky Structural changes in small open Czech economy during contemporary recession
Autoři ČAPEK, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Konkurenceschopnost, růstová výkonnost a stabilita české ekonomiky, od s. 113-125, 13 s. 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/11:00054497
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-5656-5
Klíčová slova anglicky DSGE model;economic recession;change in model behavior;Bayesian estimates;impulse response function
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Jan Čapek, Ph.D., učo 40604. Změněno: 19. 12. 2011 15:37.
Anotace
Tato podkapitola se věnuje identifikaci strukturálních změn české ekonomiky v době současné hospodářské krize a výzkumu dopadů hospodářské krize. Výsledky ukazují, že ačkoli jsou odhady zatíženy silným vlivem nejistoty, některé strukturální změny v DSGE modelu české ekonomiky byly prokázány na běžných hladinách významnosti. Změny parametrů modelu jsou rovněž doprovázeny změnami chování modelu jako takového, což jen podtrhuje důležitost dosažených výsledků pro účely hospodářské politiky. Nejvýznamnější změny parametrů jsou spojeny s propagací šoků v ekonomice, neboť současná hospodářská krize je charakteristická netypickými šoky a změnami v jejich propagačních mechanismech. Výsledky také ukazují rozdíl v úspěšnosti provádění monetární politiky ze strany České národní banky a Evropské centrální banky.
Anotace anglicky
The subchapter deals with identification of structural changes of the Czech economy during contemporary recession and investigation of impacts of the recession. The results indicate that although the estimates are clouded by strong uncertainty, some structural changes in the DSGE model of the Czech economy were ascertained at usual levels of significance. Changes in model parameters are also accompanied by changes of behavior of the model as a whole, which only underlines the importance of achieved results for economic policy. The most prominent changes in parameters are connected to propagation of shocks in the economy, because the contemporary recession is characteristic by unusual shocks and by changes in their propagation mechanisms. The results also show a difference in the successfulness of monetary policy conduct by the Czech National Bank and European Central Bank.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 03:35