MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana a Blanka VEPŘEKOVÁ. Umíme odhadnout míru compliance staršího nemocného ve farmakoterapii? 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Umíme odhadnout míru compliance staršího nemocného ve farmakoterapii?
Název česky Umíme odhadnout míru compliance staršího nemocného ve farmakoterapii?
Název anglicky Do we guess the compliance of elderly in pharmacotherapy correctly?
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí) a Blanka VEPŘEKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00054517
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky demence - senioři - farmakoterapie - compliance
Klíčová slova anglicky dementia - seniors - pharmacotherapy - compliance
Změnil Změnila: prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., učo 1091. Změněno: 31. 12. 2011 08:31.
Anotace
Úvod. Chyby v užívání medikace a v dodržování doporučeného režimu jsou u starších nemocných již dlouhodobě známé a opakovaně diskutované, dle různých autorů jsou právě tyto chyby příčinou až 29 % hospitalizací seniorů. V praxi je důležité kvalifikovaně odhadnout míru ochoty a schopnosti ke spolupráci zvláště v době plánovaného propuštění nemocného, aby bylo možno včas předejít dalším případných komplikacím celkového stavu seniora. Cílem práce bylo porovnat vzájemný stav kognitivních funkcí nemocného a subjektivní i objektivní míru jejich compliance v užívání léků a dodržování doporučených opatření. Metodika a soubor nemocných. Senioři hospitalizovaní na oddělení následné péče Nemocnice Milosrdných Bratří Brno byli vyšetření baterií kognitivních testů a absolvovali řízený rozhovor podle nestandardizovaného schématu zabývající se jejich náhledem na vlastní compliance. Výsledky. Bylo vyšetřeno celkem 100 seniorů, 20 mužů a 80 žen, průměrného věku 81,6+6,88 let, ve věkovém rozmezí 69-98 let. Průměrná hodnota ADL ve sledovaném souboru byla 46,57 bodu, MMSE 24,84 bodu, škála deprese 3,53, Hachinského ischemické skóre 3,76. V subjektivním hodnocení vidí nemocní sami sebe jako ukázněné pacienty v 63 %, udávají v 75%, že se nikdy nestalo, že doužívali lék a ještě neměli předepsaný další, v 68% případů se považují za nejméně stejně disciplinované jako ostatní. Konkrétní dotazy na počet užívaných léků, názvy užívaných léků, určení léků měly podstatně horší výsledky – pouze 38 % dotázaných bylo schopno říci přesný počet užívaných léků, celých 37 % dotázaných nebylo schopno konkrétně jmenovat ani jediný z užívaných medikamentů a pouze 13% dotázaných bylo schopno vyjmenovat účel všech užívaných léků. Jako nejcitlivější test k objektivnímu ohodnocení schopnosti compliance z hlediska sebehodnocení byl vyhodnocen MMSE, v některých parametrech také skupinový test a test hodin. Závěr. K odhadu schopnosti staršího nemocného správně samostatně užívat léky je nutno využívat standardizované testy, při rozhovorech je nezbytné prověřit informovanost nemocného o jím užívaných medikamentech konkrétními dotazy nejen na počet či název, ale také na účel užívaných medikamentů.
Anotace anglicky
The number of elderly hospialized because of incorrect medication use is high - the aim of this work is to check the real cognitive performance and to compare the result with patients information.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 02:19