GLADIŠ, Pavel, Robert STAFFA, Miroslav KREJČÍ, Tomáš NOVOTNÝ, Sabina NEDOMOVÁ a Lucie INDRÁKOVÁ. Význam komplexní péče o pacienta - kazuistika z poradny pro vhlké hojení ran na klinice cévní chirurgie. Hojení ran. roč. 5, č. 5, s. 25-28. ISSN 1802-6400. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Význam komplexní péče o pacienta - kazuistika z poradny pro vhlké hojení ran na klinice cévní chirurgie
Název anglicky Outpatient centre for moist wound healing at the department of vascular surgery
Autoři GLADIŠ, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí), Robert STAFFA (203 Česká republika, domácí), Miroslav KREJČÍ (203 Česká republika, domácí), Tomáš NOVOTNÝ (203 Česká republika, domácí), Sabina NEDOMOVÁ (203 Česká republika) a Lucie INDRÁKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Hojení ran, 2011, 1802-6400.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00054604
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky syndrom diabetické nohy; chronická ulcerace; komplexní léčba rány
Klíčová slova anglicky diabetic foot syndrome; chronic ulcer; comprehensive wound management
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 11. 4. 2012 14:51.
Anotace
Doléčení pacientů po cévní rekonstrukci s defekty dolních končetin představuje závažný zdravotnický, ale i ekonomický problém. Péče o pacienty propuštěné z hospitalizace je na II. chirurgické klinice LF MU a FN u sv. Anny v Brně zajištěna a soustředěna do poradny pro vlhké hojení ran. Kazuistika: Uvádíme kazuistiku pacienta po cévním rekonstrukčním výkonu, který byl po operaci propuštěn do domácí péče s chronickou ulcerací dolní končetiny a docházel do poradny pro vlhké hojení ran. Centralizovanou péčí došlo v ambulantním období k jeho úplnému zahojení. Diskuse a závěr: Samotný cévní rekonstrukční výkon zajišťující dobrou revaskularizaci u pacienta s defektem dolních končetin neznamená zdárné zahojení léze. Následná ošetřovatelská a soustředěná léčebná péče prováděná erudovaným personálem je neméně důležitá a podílí se velkou měrou na výsledku terapie.
Anotace anglicky
Treatment of patients with chronic lower extremity wounds after vascular reconstruction is a serious medical and social problem. The care of the patients discharged from the 2nd Department of Surgery of Medical faculty, Masaryk University and St. Anne's University Hospital Brno is provided by and centralized to the outpatient centre for moist wound healing. Case report: We present a case of a patient who was discharged from hospital with chronic lower extremity ulcer after vascular reconstructive procedure and was treated in our outpatient centre for moist wound healing. Using the comprehensive wound treatment management the ulcer was completely healed. Discussion and conclusions: The vascular reconstructive procedure providing an adequate revascularization in patients with chronic ulcers of lower extremities does not guarantee a successful healing of the chronic wound. The comprehensive wound treatment management provided by specialists after the procedure is of no less importance and contributes significantly to the treatment success.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 01:21