PLŠEK, Vladimír a Hana SVATOŇOVÁ. Využití metod GIS a geodat pro stanovení míry industriálnosti území. In Geografie a geoinformatika, výzva pro praxi a vzdělávání. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití metod GIS a geodat pro stanovení míry industriálnosti území
Název česky Využití metod GIS a geodat pro stanovení míry industriálnosti území
Název anglicky Using geodata andGIS methods for the assessment of industry rate in the landscape
Autoři PLŠEK, Vladimír a Hana SVATOŇOVÁ.
Vydání Geografie a geoinformatika, výzva pro praxi a vzdělávání, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky postindustriální krajina, methody GIS
Klíčová slova anglicky post-industrial landscape, GIS methods
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Mgr. Hana Pokorná, Ph.D., učo 39149. Změněno: 4. 4. 2012 15:55.
Anotace
Autoři představili možnosti využití moderních metod pro jejich vymezení při využití GIS nástroje a dat dostupných pro území České republiky pro hodnocení míry industriálnosti či postindustriálnosti území na základě počtu výskytu vybraných objektů v hodnoceném v území. Jako objekty - identifikátory průmyslovosti byly v testovaném území zvoleny haldy, komíny, vlečky, průmyslové objekty) stejně tak i prvky, které svědčí o ukončení průmyslové výroby (rekultivované plochy, devastované plochy, brownfields). Pro úspěšnou analýzu se jako klíčové jeví neúplnost a nepřesnost oficiálních databází. Otázkou dalšího vědeckého výzkumu zůstává, které další dostupné geografické prvky lze k vyhledání jader postindustriálních krajin využít a jak se v hodnocení velkých měřítek vyrovnat s mnohdy nepřesně lokalizovanými daty.
Anotace anglicky
The authors presented the possibilities of using modern GIS methods for specific area delineation using data available for the Czech Republic within area industry rate or post-industry rate assessment based on the number of selected objects incidence in a study area. Heaps, dumps, chimneys, railway sidings and industrial objects were chosen as objects identifying the final industry rate as well as features that indicate the end of industrial production (reclaimed areas, devastated areas, brownfields). For successful analysis is important to note that official databases are incomplete. The question of using other available geographic features which can be used for identification of post-industrial landscapes cores remains. Also it is considered how to solve the problem with inaccurately positioned data.
Návaznosti
IAA300860903, projekt VaVNázev: Osud české postindustriální krajiny
Investor: Akademie věd ČR, Osud české postindustriální krajiny
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:49