KALINA, Jiří. Alternativní pohled na integrovaný systém nakládání s odpady. Odpadové fórum. Praha: České ekologické manažerské centrum, roč. 2012, č. 1, s. 18-19. ISSN 1212-7779. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alternativní pohled na integrovaný systém nakládání s odpady
Název česky Alternativní pohled na integrovaný systém nakládání s odpady
Název anglicky An alternative view on the integrated waste management system
Autoři KALINA, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Odpadové fórum, Praha, České ekologické manažerské centrum, 2012, 1212-7779.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00059204
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Integrovaný systém nakládání s odpady.
Klíčová slova anglicky Integrated waste management system.
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Jiří Kalina, Ph.D., učo 150824. Změněno: 11. 1. 2012 14:40.
Anotace
Článek představuje alternativní podobu současných integrovaných systémů nakládání s odpady (ISNO) v České republice, založenou především na vyšší integraci činností v odpadovém hospodářství a inspirovanou zejména již řadu let dobře fungujícími integrovanými dopravními systémy. Autor nastiňuje model ISNO, v němž právnická osoba koordinátora založená obcemi zapojenými do systému případně v součinnosti s krajem přebírá od obcí většinu povinností a kompetencí spojených s provozem odpadového hospodářství a zbavuje tak municipality povinnosti řešit často palčivou problematiku odpadů, ve které zejména menší obce nezřídka tápou a v důsledku toho přistupují řešením s nižší efektivitou jak pro životní prostředí, tak pro vlastní občany.
Anotace anglicky
This paper presents an alternative form of the current integrated waste management systems (IWMS) in the Czech Republic, based primarily on increased integration of activities in waste management and in particular inspired by many years a well-functioning integrated transport systems. Author outlines IWMS model in which a coordinator established by municipalities involved in the system or in conjunction with the county takes over the majority of municipal obligations and responsibilities associated with the municipal waste management and discharge the obligations of municipalities to deal with waste, which, especially in the smaller villages, often bring problems that lead to lower efficiency for both the environment and for its own citizens.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:48