HRICOVÁ, Lenka. Problematika hluchoslepoty. In Asociace logopedů ve školství, o.s. Sborník přednášek a statí specializovaného vzdělávání logopedů ve školství. Modul 3. Poruchy sluchu. 1. vyd. Měcholupy, 2011, s. 66-91.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problematika hluchoslepoty
Název anglicky Deafblindness
Autoři HRICOVÁ, Lenka.
Vydání 1. vyd. Měcholupy, Sborník přednášek a statí specializovaného vzdělávání logopedů ve školství. Modul 3. Poruchy sluchu. od s. 66-91, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky hluchoslepota; souběžné postižení více vadami; duální smyslové postižení; vrozená hluchoslepota; získaná hluchoslepota; komunikace; formy komunikace; taktilní znakový jazyk; Lormova abeceda; Braillovo písmo; přepis mluvené řeči; daktylografie; taktilní odezírání; legislativa; Zákon o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob
Změnil Změnila: PhDr. Lenka Hricová, Ph.D., učo 79581. Změněno: 31. 1. 2012 11:16.
Anotace
Hluchoslepota je jedno z nejtěžších postižení, které ovlivňuje život člověka po všech stránkách. V textu je hluchoslepota popsána z různých hledisek a v různých souvislostech. Najdete zde správnou terminologii, jednu z definic postižení, různé příčiny hluchoslepoty a její dělení, informace k diagnostice a pomůckám pro osoby s hluchoslepotou, dále je zde věnována pozornost komunikaci a formám komunikace osob s hluchoslepotou i v souvislosti s legislativou a možnosti vzdělávání jedinců s hluchoslepotou. Text se dále věnuje postižení a jeho vlivu na socializaci lidí s hluchoslepotou. Jsou v něm popsány také organizace, které nabízí osobám s hluchoslepotou své služby. Na závěr je uveden seznam literatury k tématu.
VytisknoutZobrazeno: 30. 9. 2024 21:48