PETRÁKOVÁ, Katarína. Avastin v léčbě karcinomu prsu. Klinická onkologie. Brno: ČLS JEP, roč. 24, č. 2, s. 101-105. ISSN 0862-495X. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Avastin v léčbě karcinomu prsu
Název anglicky Avastin in the Treatment of Breast Cancer
Autoři PETRÁKOVÁ, Katarína (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Brno, ČLS JEP, 2011, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00055221
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky karcinom prsu; antiangiogenní látky; bevacizumab
Klíčová slova anglicky breast cancer; antiangiogenic agent; bevacizumab
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 2. 2. 2012 09:58.
Anotace
Pacientky s metastatickým karcinomem prsu přežívají v posledních desetiletích signifikantně déle, a to hlavně díky novým léčebným možnostem. Chemoterapie je jednou z hlavních léčebných modalit. Bevacizumab je potentní antiangiogenní látka, která je účinná v léčbě mnoha solidních nádorů. Tři velké randomizované klinické studie (E2100, AVADO a RIBBON 1) prokázaly účinnost kombinace chemoterapie, hlavně taxanů a bevacizumabu v první linii léčby metastatického karcinomu prsu. Pacientky léčené kombinací chemoterapie a bevacizumabu vykazovaly signifikantně delší dobu přežití bez progrese onemocnění a bez vlivu bevacizumabu na známou toxicitu chemoterapie. Kombinace může být účinnou léčebnou možností hlavně u pacientek s triple negativním karcinomem prsu a dobrou alternativou kombinované chemoterapie s možnou nižší toxicitou.
Anotace anglicky
Over the last decades, various new agents have been developed for the treatment of metastatic breast cancer and overall survival of these patients has increased. The role of chemotherapy in the treatment of metastatic breast cancer is well established. Bevacizumab is a potent antiangiogenic agent active in many solid tumors. Three randomised clinical trials (E2100, AVADO and RIBBON I) proved the benefit of chemotherapy, especially a combination of taxanes and bevacizumab, as the first line treatment of metastatic breast cancer. The combination improved patient progression-free survival in all trials with no impact on the known toxic effects of taxanes. This may be a potent treatment option particularly for patients with triple negative breast cancer, and a potentially less toxic alternative to combination chemotherapy.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 01:35