ZÍTKA, Ondřej, Natalia Vladimirovna CERNEI, Michal MASAŘÍK, Jaromír GUMULEC, Vojtěch ADAM, Jan HUBÁLEK, Aleš HORNA a René KIZEK. Determination of sarcosine as a potential tumour marker by liquid chromatography with coulometric detection. In XXI. International Symposium on Bioelectrochemistry and Bioenergetics. 2011. ISBN 978-83-62139-23-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determination of sarcosine as a potential tumour marker by liquid chromatography with coulometric detection
Název česky Stanovení sarcosinu jako potenciálního nádorového markera v kapalinové chromatografie s coulometrickou detekcí
Autoři ZÍTKA, Ondřej, Natalia Vladimirovna CERNEI, Michal MASAŘÍK, Jaromír GUMULEC, Vojtěch ADAM, Jan HUBÁLEK, Aleš HORNA a René KIZEK.
Vydání XXI. International Symposium on Bioelectrochemistry and Bioenergetics, 2011.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-83-62139-23-1
Klíčová slova anglicky sarcosine, liquid chromatography, coulometric detections
Změnil Změnil: doc. MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D., učo 185198. Změněno: 14. 2. 2012 20:30.
Anotace
Sarcosine is naturally occurring non-toxic amino acid soluble in water. Sarcosine originates in liver and kidneys as intermediate of choline metabolism and newly can be considered as a urine-marker of early stages of tumours. The aim of this study was to suggest fast and rapid method to determine sarcosine in human urine. Primarily, we optimized a chromatographic method which included a reversed phase chromatographic column (C18) and proper mobile phases. As non-polar component of mobile phase we used methanol and we decided to use trifluoroacetic acid (80 mM) as ion pairing agent with regards on polar character of sarcosine molecule. Thus we were able to separate sarcosine (RT: 4.72 min) from other molecules as uric acid and others mainly occurring polar matters in urine. Identification and determination was done by spiking and by method of standard addition of sarcosine to the sample of urine. We were able to determine ultra low sarcosine concentrations as well because we used four-channel coulometric electrochemical detector CoulArray (the potential of 900 mV). Limit of detection of this method was around 1 pg/ml and time of one analysis was 30 minutes.
Anotace česky
Sarcosine je přirozeně se vyskytující netoxická aminokyselina rozpustné ve vodě. Sarcosine vzniká v játrech a ledvinách jako meziprodukt metabolismu cholinu a nově lze považovat marker moči za stadium častých nádorů. Cílem této studie bylo navrhnout rychle a rychlou metodu pro stanovení sarcosinu v lidské moči. V první řadě je optimalizována chromatografie, která zahrnovala reverzní fází chromatografické kolony (C18) a vlastní mobilní fáze. Jako nepolární složky mobilní fáze jsme použili methanol a rozhodli jsme se použít kyselinu trifluoroctovou (80 mm) jako agent iontového párování s ohledem na polární charakter molekuly sarcosinu. A tak jsme byli schopni oddělit sarcosine (RT: 4,72 min) od jiných molekul, jako je kyselina močová a další polární oblasti vyskytující se hlavně v moči. Identifikace a stanovení se provede smísením a metodou standardního přídavku sarcosinu do vzorku moči. Byli jsme schopni dobře určit sarcosin ve velmi nízkých koncentracích, protože jsme použili čtyřkanálový coulometrický elektrochemický detektor CoulArray (potenciál 900 mV). Mez detekce této metody je přibližně 1 pg / ml a doba jedné analýzy je 30 minut.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:07