BOUCHALOVÁ, Marie, Lubomír KUKLA a Petr OKRAJEK. Úrazovost dětí do 11 let podle porodní velikosti a gestačního věku dle longitudinální studie. In Martin Čuta, Igor M. Tomo. Nové smery v bio-socio-kultúrnej antropológii. Bratislava: Slovenská biologická spoločnosť, Antropologický ústav PřF MU. s. 17-27. ISBN 978-80-89451-05-0. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úrazovost dětí do 11 let podle porodní velikosti a gestačního věku dle longitudinální studie
Název česky Úrazovost dětí do 11 let podle porodní velikosti a gestačního věku dle longitudinální studie
Název anglicky Accident rate in children up to 11 years of age from a longitudinal study according to gestational age
Autoři BOUCHALOVÁ, Marie (203 Česká republika, domácí), Lubomír KUKLA (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr OKRAJEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Bratislava, Nové smery v bio-socio-kultúrnej antropológii, od s. 17-27, 11 s. 2011.
Nakladatel Slovenská biologická spoločnosť, Antropologický ústav PřF MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00057016
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-89451-05-0
Klíčová slova česky úrazy dětí; porodní délka; porodní hmotnost; gestační věk; obvod hlavičky při narození; pozitivní gradient
Klíčová slova anglicky childrens accidents; birth length; birth weight; gestational age; birth head circumference; positive gradient
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 15. 4. 2012 11:41.
Anotace
Cílem práce je zjistit, zda některé porodní charakteristiky (porodní délka, hmotnost, obvod hlavičky a délka gestace) mají vliv na úrazovost, zda s věkem dochází ke změnám úrazovosti, jakým a srovnání rozdílů mezi chlapci a dívkami. Metody: V souboru 2975 longitudinálně sledovaných novorozenců, rozdělených do tří kategorií podle porodní délky, hmotnosti, obvodu hlavičky a gestačního věku byl zjišťován průměrný počet úrazů a kolik z dětí do svých 3, 5, 7, 11 let nemělo od narození resp. od posledního šetření žádný úraz, kolik jej už mělo a jaký podíl činily úrazy opakované. Výsledky: K uvedeným rokům věku zůstávalo bez úrazu 56,7 % - 37,6 % - 22,6 % a 12,0 % dětí. Opakovaných úrazů jich mělo 15,9 % - 56,9 % - 69,1 % a 80,3 % dětí. Největší podíly bez úrazu vykazovaly děti s nejmenšími porodními hodnotami. Největší podíly dětí s úrazy v mladším věku pocházely z kategorie středně velkých novorozenců, později je předhonily děti s největšími porodními mírami. Odstupňování úrazovosti dětí, paralelní s velikostí jejich porodních znaků, nemělo stejný věkový průběh. Podle porodní délky byl vzestupný gradient přítomen od začátku až do konce sledování. Podle obvodu hlaviček byl patrný od pátého roku věku, podle gestačního věku po pátém roce a podle porodní hmotnosti až k sedmému roku. Signifikantní asociace úrazovosti dětí s porodní délkou se vyskytovala nejčastěji, ale s porodní hmotností nebyla zjištěna do 11 let na žádném věkovém stupni. U obvodu hlavy a gestačního věku se vyskytovala na věkové škále střídavě. Závěr: Porodní rozměry a délka gestace mají k úrazovosti do 11 let přímý vztah, který se s věkem zesiluje.
Anotace anglicky
This contribution aims to find out whether some birth characteristics (birth length, weight, head circumference and gestational age) influence accident rate, whether accident rate changes with age and to compare differences between boys and girls.
Návaznosti
NS9668, projekt VaVNázev: Současná mládež - medicínsko-společenský pohled očima projektu ELSPAC
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Současná mládež - medicínsko-společenský pohled očima projektu ELSPAC
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 12:08