HORSÁK, Michal. Pomalí nebo rychlí? Šíření suchozemských plžů. In Zoologické dny, Olomouc 2012. 2012. ISBN 978-80-87189-11-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pomalí nebo rychlí? Šíření suchozemských plžů
Autoři HORSÁK, Michal.
Vydání Zoologické dny, Olomouc 2012, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-11-5
Změnil Změnil: prof. RNDr. Michal Horsák, Ph.D., učo 8803. Změněno: 5. 3. 2012 17:53.
Anotace
V představách lidí jsou plži synonymem pomalosti. Vzpomeňme nesčetně vtipů, například ten, jak tři plži znásilní želvu nebo naopak kultivovanou esej „Plži“ Stanislava Komárka, která končí slovy: „Snad jsou si vědomi krátkověkosti a přechodnosti savčích excesů i toho, že budoucnost patří jim, plžům, a že jim neuteče“. Ano, přiřknutí pomalosti plžům je opodstatněné, neb aktivní pohyb je u většiny druhů opravdu nápadně uvážlivý. Jedná se o desítky metrů za rok, v lepším případě. Výjimkou ovšem nejsou ani metrové vzdálenosti mezi výchozím a nejvzdálenějším dosaženým bodem během života. Pohyb v rámci tohoto „akčního“ rádia je nicméně asi o něco větší. Ovšem málokdo už ví, že jsou plži výborní stopaři. Bez problému si stopnou nejrůznější opeřence, obojživelníky, savce; vodní plži také různý vodní hmyz (ploštice či brouky). Je nabíledni, že vášnivějším a úspěšnějším stopařem je dvoumilimetrový vrkoč než „obří“ hlemýžď nebo slimák. Někteří japonští plži zašli dokonce tak daleko, že jsou schopní cestovat v žaludku pěvců, přičemž kloakou vystupují dobře naloženi mnozí z nich. Japonci musí být ve všem napřed! Z uvedených skutečností plynou i zajímavé biogeografické souvislosti. Drobní plži mají velké areály, naopak s velikostí těla roste míra endemismu a lokálních variet. Karta se však v posledních letech obrací a velcí plži také přišli stopování na chuť. S náruživostí stopují například kamioňáky a přilepeni na kolech či přívěsech cestují na velké vzdálenosti. Pravděpodobně tímto způsobem dorazili do Prahy dva mediteránní hlemýždi – Cornu aspersum (dříve Helix aspersa) a Helix lucorum. V Praze se tak nepřekládá jenom tovar, ale i exotická malakofauna. A občas se nějaká ta dodávka po cestě zatoulá, bohužel.
Návaznosti
GAP505/11/0779, projekt VaVNázev: Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích (Akronym: Bezobratlí v prameništních slatiništích)
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:44