WAGNER, Roland Anton. Reflexivita v některých aktuálních verzích generativní gramatiky a v FGP. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Reflexivita v některých aktuálních verzích generativní gramatiky a v FGP
Název anglicky Analyses of Reflexivity in Some Contemporary Versions of Generative Grammar in Comparison to Analyses within the Framework of Functional Generative Description
Autoři WAGNER, Roland Anton.
Vydání 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky reflexivita; reflexivní slovesa; FGP; generativní gramatika
Klíčová slova anglicky reflexivity; reflexive verbs; functional generative description; generative grammar
Změnil Změnil: Roland Anton Wagner, M.A., Ph.D., učo 56270. Změněno: 6. 3. 2012 15:58.
Anotace
Přes dlouholetý intenzivní výzkum představuje reflexivita nadále výzvu pro lingvistickou teorii. Jen pro ilustraci lze uvést Burziovu (1986) generalizaci, kterou reflexivum – pokud ho podle jeho morfosyntaktických vlastností analyzujeme jako akuzativní klitikon – v mnoha případech (např. rozbít se) systematicky porušuje. Snad každé teorii s modulární architekturou činí potíže okolnost, že syntakticky aktivní prvek jako je české reflexivum může zasáhnout do lexikálního záznamu příslušného slovesa, čímž porušuje princip lexikální integrity (např. Di Sciullo/Williams 1987). O nic méně pozoruhodný je fakt, že reflexivum ve funkci pasivního morfému (Panevová 2008) porušuje další důležitý princip, totiž Bakerův (1985) princip zrcadlového mapování („Mirror Principle“), který říká, že lineární uspořádání morfémů vzhledem ke kmenu reflektuje posloupnost lingvistických operací prováděných na tomto kmeni. (Problémem je zde samozřejmě to, že se kongruenční morfologie u reflexivní formy slovesné nachází blíže u kmene než pasivní morfém, který je však předpokladem pro určení kontroleru shody a musel by tedy předcházet kongruenční morfologii). V prezentaci představím pokusy o řešení těchto a dalších problémů navrhované v současné generativní gramatice (především Alboiu(ová)/Barrie/Frigeni(ová) 2004; Hudousková 2009) a srovnám je s přístupem zvoleným v rámci FGP.
Anotace anglicky
Despite of long lasting research efforts, reflexivity remains a challenge for linguistic theory. To name just a few problematic cases, apparently accusative marked reflexives in decausative structures violate Burzio’s (1986) generalization, as syntactic active elements they violate the lexical integrity principle (e.g. DiSciullo/Williams 1987) and reflexives considered as passive morphemes (Panevová 2008) go against Baker’s (1985) Mirror Principle. The talk focuses on two recent studies on reflexivity for romance and Czech (Alboiu(ová)/Barrie/Frigeni(ová) 2004; Hudousková 2009) and compares these approaches to the way reflexives are treated within the framework of Functional Generative Description (e.g. Panevová 2008).
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:52