JANÍK, Tomáš, Petr NAJVAR a Milan KUBIATKO. Kvalita kurikula a výuky: výzkumné přístupy a nástroje. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 241 s. ISBN 978-80-210-5705-0. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalita kurikula a výuky: výzkumné přístupy a nástroje
Název anglicky The Quality of Curriculum and Instruction: Research Approaches and Instruments
Autoři JANÍK, Tomáš, Petr NAJVAR a Milan KUBIATKO.
Vydání 1. vyd. Brno, 241 s. 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Odborná kniha
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-5705-0
Klíčová slova česky kvalita výuky, kvalita kurikula, výzkum, kategoriální systémy
Klíčová slova anglicky quality of instruction, quality of curriculum, research, systems of categories
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Martina Dvořáková, učo 180818. Změněno: 14. 3. 2012 11:03.
Anotace
V odborné knize jsou prezentovány (a) vybrané nástroje umožňující podchycovat kvalitu kurikula a výuky, (b) výsledky výzkumů zaměřených na vybrané aspekty této problematiky. Autoři představují kategoriální systémy pro analýzu kurikulárních dokumentů v dějepise, pro posuzování ideologičnosti v učebnicích občanské výchovy, evropské dimenze v učebnicích dějepisu; dále jsou představeny kategoriální systémy pro zkoumání nonverbálních prvků v učebnicích zeměpisu, pro zkoumání vizuálních prostředků v učebnicích německého jazyka, posuzovací systém pro zjišťování kvality výuky cizích jazyků, kategoriální systém pro posuzování genderových stereotypů a nerovností ve výuce anglického jazyka, kategoriální systém pro posuzování diagnostické kompetence (budoucích) učitelů anglického jazyka, dotazník pro zjišťování autoregulace učení, dotazníky pro zjišťování strategií učení cizímu jazyku a didaktický test kartografických dovedností v zeměpise.
Anotace anglicky
In the book, research tools are presented that allow to capture aspects of quality of curriculum and instruction as well as results of research that aimed to analyse these aspects. The authors present system of categories that were developed to analyse curricular documents in teaching history, issues of ideology in civics textbooks and issues of the European dimension in history textbooks. Other presented tools include those aimed to analyse non-verbal elements of geography textbooks, visual elements of textbooks of German as a second language, observational tool to analyse foreign language instruction, a system of categories to capture gender stereotypes and inequities in English as a foreign language lessons, a system of categories for analysing the diagnostic competence of (future) English teachers, a questionnaire for analysing self-regulating learning, questionnaires for analysing strategies of foreign language learning and a didactic test of cartographic competences in geography.
VytisknoutZobrazeno: 30. 3. 2024 06:10