FLAŠAR, Martin. Princip smyčky v hudbě: od média k software. In Vystoupení na sympoziu Software/softwarová studia v rámci Týdne vědy FF MU, Brno. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Princip smyčky v hudbě: od média k software
Název anglicky The principle of the loop in music: from software to media
Autoři FLAŠAR, Martin.
Vydání Vystoupení na sympoziu Software/softwarová studia v rámci Týdne vědy FF MU, Brno, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky loop; music; software
Změnil Změnil: doc. PhDr. Martin Flašar, Ph.D., učo 40864. Změněno: 15. 3. 2012 15:34.
Anotace
Opakování, jako princip uspořádání materiálu, je protikladem neustálé změny. Stává se momentem stability v neustále se proměňujícím toku hudby. Princip smyčky je velmi starý a souvisí s chápáním plynutí času obecně. Ve 20. století pronikají do strukturování hudby technologie, které pracují jak s lineárním, tak s cyklickým pojetím zvuku. Způsoby zpracování zvuku typické pro záznamová média byly posléze remediovány softwarovými nástroji v prostředí nových médií. Zaměříme se nejen na specifika výsledné situace, ale také na proces vývoje mentálního konstruktu smyčky.
Anotace anglicky
Repetition, as a principle of organization of material, is the opposite of constant change. It becomes a moment of stability in a constantly changing stream of music. The principle of the loop is very old and is related to understanding the passage of time in general. In the 20th century technology penetrates the structuring of music that works with both linear and cyclic conception of sound. Methods of audio processing typical for recording media were then remediated with software tools in the new media environment. We will focus not only on the specifics of the resulting situation, but also on the process of developing of loops as a mental construct.
Návaznosti
LC544, projekt VaVNázev: Výzkum funkcí techniky při vzniku a provozování múzického díla
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum funkcí techniky při vzniku a provozování múzického díla
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 13:25