BUREŠOVÁ, Iva a Veronika HRUBÁ. Výskyt sebepoškozujícího jednání mezi dětmi staršího školního věku. Pilotní studie. In Osobnosť v kontexte kognícií, emocionality a motivácií III. Medzinárodná konferencia, 23.-24. 11. 2011, Univerzita Komenského, Bratislava. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výskyt sebepoškozujícího jednání mezi dětmi staršího školního věku. Pilotní studie.
Název česky Výskyt sebepoškozujícího jednání mezi dětmi staršího školního věku. Pilotní studie.
Název anglicky Occurence of Self-harming Behaviour among Children of Secondary School Age. The Pilot Study.
Autoři BUREŠOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí) a Veronika HRUBÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Osobnosť v kontexte kognícií, emocionality a motivácií III. Medzinárodná konferencia, 23.-24. 11. 2011, Univerzita Komenského, Bratislava. 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00056385
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Sebepoškozování; sebepoškozující jednání; sebeubližování; autoagresivní jednání; starší školní věk; raná adolescence
Klíčová slova anglicky Self Harm; Self Mutilation; Non Suicidal Self Injury; Repetitive Self Harm; Children and Adolescents; Teenagers
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Iva Burešová, Ph.D., učo 15694. Změněno: 31. 1. 2016 23:00.
Anotace
Studie se zabývá problematikou výskytu sebepoškozování u dětí ve vývojovém období staršího školního věku a jeho vybranými souvislostmi. Kromě mapování výskytu tohoto jevu jsme se dále zabývali rovněž preferovanými a nejčastěji užívanými technikami sebepoškozování, jejich genderovými odlišnostmi, či dalšími souvislostmi. Předkládané předběžné výsledky této pilotní studie považujeme za příspěvek k porozumění fenoménu sebepoškozování a jeho vybraným širším souvislostem, přičemž mohou být cenným východiskem pro realizaci dalšího výzkumu v oblasti, volbu adekvátní strategie preventivní práce s dětmi v tomto kritickém vývojovém období i vodítkem pro dětské psychology, lékaře, pedagogy a etopedy, kteří se s uvedeným jevem setkají v rámci své praxe.
Anotace anglicky
The study deals with the occurrence of Self-harming Behaviour among Children of Secondary School Age.In addition to mapping the occurrence of this phenomenon, we have also discussed further preferred and most commonly used techniques of Self-harm, their gender differences, or other connections. The present preliminary results of this pilot study we consider a contribution to understanding the phenomenon of self-harm and selected the wider context, and may be a valuable starting point for the implementation of further research, selection of appropriate preventive strategies for working with children at this critical developmental period and a guide to child psychologists, doctors , educators and child behavioral, who will meet with this phenomenon in their practice.
Návaznosti
MUNI/A/0790/2011, interní kód MUNázev: Ověření psychometrických vlastností diagnostických nástrojů pro screening výskytu a forem sebepoškozování u dětí staršího školního věku (Akronym: SELFHARM)
Investor: Masarykova univerzita, Ověření psychometrických vlastností diagnostických nástrojů pro screening výskytu a forem sebepoškozování u dětí staršího školního věku, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:55