HORÁK, Aleš a Adam RAMBOUSEK. Russian lexicographic station. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Russian lexicographic station
Název česky Lexikografická stanice pro ruštinu
Autoři HORÁK, Aleš (203 Česká republika, domácí) a Adam RAMBOUSEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2011.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Software
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14330/11:00056836
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova česky platforma DEB;editor slovníků;prohlížeč slovníků;lexikografická stanice
Klíčová slova anglicky DEB platform;dictionary editor;dictionar browser;lexicographic station
Technické parametry Aleš Horák, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita, Botanická 68a, Brno, hales@fi.muni.cz, 549 49 4377
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D., učo 1648. Změněno: 17. 4. 2012 16:48.
Anotace
Application, based on DEBII platform, provides integrated environment for lexicographic research and dictionary building. Main part of the software consists of the editor for lexicographic database of Russian language and the database of quotation from several different sources (newspapers, Russian National Corpus, webpages...). These databases are used for linguistic research and building new dictionaries of Russian language. The database is connected with the Russian National Corpus and the DEBDict service with Russian electronic dictionaries. Linguists do not need to run several applications, they can work with several resources within one tool. Application was developed for the Institute of Linguistics of Russian Academy of Sciences, and Philological faculty Sankt Petersburs State University.
Anotace česky
Aplikace, založená na platformě DEBII, poskytuje integrované prostředí pro lexikografický výzkum a tvorbu slovníků. Hlavní součástí softwaru je editor lexikografické databáze ruštiny a databáze citací z různých zdrojů (noviny, ruský národní korpus, webové stránky...). Tyto databáze se využívají pro lingvistický výzkum a tvorbu nových slovníků ruštiny. Databáze je propojena s Ruským národním korpusem a službou DEBDict, která obsahuje slovníky ruštiny v elektronické podobě. Jazykovědci tak nemusejí používat několik aplikací a snadno mohou pracovat jen s jedním nástrojem. Aplikace byla vyvinuta na objednávku Lingvistického ústavu Ruské akademie věd a Filologické fakulty Sankt Petersburg State University pro zkvalitnění výzkumné práce na jazykovědných projektech.
Návaznosti
LC536, projekt VaVNázev: Centrum komputační lingvistiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum komputační lingvistiky
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:06