KLÍMOVÁ, Viktorie a Vladimír ŽÍTEK. Selected aspects of the innovation environment in the South Moravian and the Moravian-Silesian Regions. In Proceedings of the 1st International Conference on European Integration 2012. Ostrava: VŠB - Technical University. s. 117-130. ISBN 978-80-248-2685-1. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Selected aspects of the innovation environment in the South Moravian and the Moravian-Silesian Regions
Autoři KLÍMOVÁ, Viktorie (203 Česká republika, garant, domácí) a Vladimír ŽÍTEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ostrava, Proceedings of the 1st International Conference on European Integration 2012, od s. 117-130, 14 s. 2012.
Nakladatel VŠB - Technical University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14560/12:00067407
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-248-2685-1
UT WoS 000319634300012
Klíčová slova česky inovace; inovační prostředí; inovační systém; region
Klíčová slova anglicky innovation; innovation environment; innovation system; region
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 24. 2. 2014 09:36.
Anotace
Great attention is now being paid to the development of an environment favourable for launching and diffusion of innovations because they are generally considered a key factor of the socio-economic development. In the framework of the innovation policy the competences are transferred to regional level in a significant way. Locality and spatial proximity are important for innovation development, because they allow creating a unique competitive advantage. Each region is specific and different from others. Accordingly, it is not possible to accept the one-size-fits-all concept in the field of innovation development support but the support should be adapted to specific features of individual regions. In the article the differentness of innovation environment is demonstrated on the example of two regions – the South Moravian and the Moravian-Silesian Regions. These regions have several common characteristics but in some aspects they differ from each other. The contribution contains the comparison of selected aspects that form the innovation environment in both regions.
Anotace česky
Velká pozornost je v současnosti zaměřena na rozvoj prostředí příznivého pro vznik a šíření inovací, neboť právě inovace jsou všeobecně považovány za klíčový faktor socioekonomického rozvoje. V rámci inovační politiky jsou kompetence ve významné míře přesouvány na regionální úroveň. Pro rozvoj inovací je totiž důležité místo a prostorová blízkost, protože ty umožňuji budovat jedinečnou konkurenční výhodu. Každý region je jedinečný a odlišný od jiných. Proto také v oblasti podpory rozvoje inovací nelze přistoupit na koncept one-size-fits-all, ale podpora by měla být přizpůsobena specifickým rysům jednotlivých regionů. Odlišnost inovačního prostředí mezi regiony je v článku demonstrována na příkladu dvou krajů – Jihomoravského a Moravskoslezského. Tyto kraje mají několik společných charakteristik, ale v některých aspektech se naopak odlišují. Příspěvek obsahuje komparaci vybraných aspektů, které formují inovační prostředí v obou krajích.
Návaznosti
MUNI/A/0866/2010, interní kód MUNázev: Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů (Akronym: POPRINOV)
Investor: Masarykova univerzita, Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 10:54