SYSLOVÁ, Zora. Práce s dětmi ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. Praha: Verlag Dashöfer, 2012, 9 s. ŠVP a evaluace v mateřské škole. 11. aktualizace. ISSN 1802-4130.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Práce s dětmi ze sociokulturně znevýhodněného prostředí
Název anglicky The work with children from the soci-culturaly handicap enviroment
Autoři SYSLOVÁ, Zora.
Vydání Praha, 9 s. ŠVP a evaluace v mateřské škole. 11. aktualizace, 2012.
Nakladatel Verlag Dashöfer
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Přehledové a vzdělávací texty
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISSN 1802-4130
Klíčová slova česky sociální znevýhodnění; mateřská škola; děti s odlišným mateřským jazykem
Klíčová slova anglicky social handicape; kiondergarten; children with different mother language
Změnil Změnila: doc. PhDr. Zora Syslová, Ph.D., učo 243595. Změněno: 11. 11. 2012 19:39.
Anotace
Příspěvek se věnuje problematice vzdělávání dětí ze sociokulturně znevýhodněného prostředí a realizaci tzv. včasné péče v mateřských školách. Zaměřuje se na vyjasnění velmi roztříštěné terminologie týkající se poskytování podpory dětem se speciálními vzdělávacími potřebami s ohledem na vyrovnávání jejich příležitostí ve vzdělávání. Vychází z četných výzkumů, které potvrzují, že pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí, může mateřská škola představovat bezpečné místo, kde se mohou vyrovnávat se sociální a emoční deprivací z rodiny. Kromě pozitivní podpory ale mohou být děti v mateřské škole vystaveny šikaně, diskriminaci i dalším negativním aspektům socializace.
Anotace anglicky
The contribution aids to education of children from socio-cultural handicap and to realization of timely care in kindergartens. It directs to clarify very different terminology concerning of giving support to children with special educational needs with respect of equalization their chances in education. It comes out of researches which confirm that the social-cultural handicap children could be safety in kindergartens where they can balance the social and emotional deprivation from the family. Besides of positive support children can be exposed by bullying, discrimination and the next negative aspects of socialization in kindergarten.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:29