BÁRTA, Jan, Veronika BÁRTOVÁ, Zbyněk ZDRÁHAL a Ondrej ŠEDO. Cultivar Variability of Patatin Biochemical Characteristics: Table versus Processing Potatoes (Solanum tuberosum L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. WASHINGTON: AMER CHEMICAL SOC, 2012, roč. 60, č. 17, s. 4369-4378. ISSN 0021-8561. doi:10.1021/jf3003448.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cultivar Variability of Patatin Biochemical Characteristics: Table versus Processing Potatoes (Solanum tuberosum L.)
Název česky Variabilita odrůd a biochemické charakteristiky patatinů: stolní vs. průmyslové brambory
Autoři BÁRTA, Jan (203 Česká republika, garant), Veronika BÁRTOVÁ (203 Česká republika), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, domácí) a Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí).
Vydání Journal of Agricultural and Food Chemistry, WASHINGTON, AMER CHEMICAL SOC, 2012, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40100 4.1 Agriculture, Forestry, and Fisheries
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.906
Kód RIV RIV/00216224:14740/12:00060012
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1021/jf3003448
UT WoS 000303362800026
Klíčová slova anglicky table and processing potatoes; Solanum tuberosum; cultivar variability; patatin; isoforms; glycosylation; lipid acyl hydrolase activity
Štítky ok, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Olga Křížová, učo 56639. Změněno: 9. 4. 2013 21:52.
Anotace
Biochemical characteristics of patatin proteins purified by ion-exchange and affinity chromatography from tubers of 20 potato cultivars were studied to evaluate their genotype differences with respect to utility groups, table potato cultivars (TPCs) and processing potato cultivars (PPCs). Both groups of cultivars showed similar values of protein content in dry matter (3.98-7.39%) and of patatin relative abundance (5.40-35.40%). Three mass levels (similar to 40.6, 41.8, and 42.9 kDa) of purified patatins were found by MALDI-TOF MS within all cultivars. Differences among mass levels corresponding with the mass of sugar antenna (similar to 1.2 kDa) confirmed the previous concept of different glycosylation extentsin patatin proteins It was showed that the individual types of patatin varying in their masses occur in the,patatin family in a ratio specific for each of the cultivars, with the lowest mass type being the major one Electrophoretic analyses demonstrated wide cultivar variability in number of patatin forms. Especially 2D-PAGE showed 17-23 detected protein spits independently on the utility group. Specific lipid acyl. hydrolase (LAH) activity of purified patatins from the individual tested cultivars varied between 0.92 and 5.46 mu mol/(min mg). Patatin samples within most of the TPCs exhibited higher values of specific LAH activity than samples of PPCs. It may be supposed that individual patatin forms do not have similar physiological roles.
Anotace česky
Biochemické charakteristiky patatinů (proteinů z brambor) byly získány po izolaci iontově párovou chromatografií extraktů z hlíz 20 druhů brambor. Izoláty byly srovnávány s ohledem na využití brambor pomocí MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie a dvoudimenzionální gelové elektroforézy. Dále byla zkoumána aktivita enzymu lipid acyl. hydrolázy.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
QI91A069, projekt VaVNázev: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích, Udržitelný rozvoj agrárního sektoru
VytisknoutZobrazeno: 16. 5. 2022 13:40