Informační systém MU
BUDÍKOVÁ, Petra, Michal BATKO a Pavel ZEZULA. Query Language for Complex Similarity Queries. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Query Language for Complex Similarity Queries
Autoři BUDÍKOVÁ, Petra (203 Česká republika, garant, domácí), Michal BATKO (203 Česká republika, domácí) a Pavel ZEZULA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2012.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14330/12:00057425
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova anglicky query language; SQL; similarity search
Štítky DISA
Změnil Změnil: RNDr. Michal Batko, Ph.D., učo 2907. Změněno: 9. 4. 2013 14:49.
Anotace
For complex data types such as multimedia, traditional data management methods are not suitable. Instead of attribute matching approaches, access methods based on object similarity are becoming popular. Recently, this resulted in an intensive research of indexing and searching methods for the similarity-based retrieval. Nowadays, many efficient methods are already available, but using them to build an actual search system still requires specialists that tune the methods and build the system manually. Several attempts have already been made to provide a more convenient high-level interface in a form of query languages for such systems, but these are limited to support only basic similarity queries. In this paper, we propose a new language that allows to formulate content-based queries in a exible way, taking into account the functionality offered by a particular search engine in use. To ensure this, the language is based on a general data model with an abstract set of operations. Consequently, the language supports various advanced query operations such as similarity joins, reverse nearest neighbor queries, or distinct kNN queries, as well as multi-object and multi-modal queries. The language is primarily designed to be used with the MESSIF framework for content-based searching but can be employed by other retrieval systems as well.
Anotace česky
Tradiční metody pro správu atributových dat nejsou vhodné pro složité datové typy, jakými jsou například multimédia. Taková data jsou stále častěji organizována a prohledávána pomocí vnitřní podobnosti obsahu. V minulých letech byly intenzivně zkoumány metody umožňující efektivně indexovat a prohledávat data na základě podobnosti, a v současnosti již existují fungující systémy využívající tohoto principu. Jejich použití však vyžaduje pokročilé znalosti. Existují i první nástroje, které mají poskytnout intuitivní rozhraní k takovým systémům, ale jejich použití je omezeno jen na jednoduché podobnostní dotazy. V této práci navrhujeme nový dotazovací jazyk, který umožňuje formulovat podobnostní dotazy rozšiřitelným způsobem a bere v úvahu funkcionalitu nabízenou konkrétním vyhledavačem, nad kterým je provozován. Jazyk je postaven nad obecným datovým modelem a abstraktní množinou operací, což umožňuje formulovat nejrůznější pokročilé podobnostní dotazy. Jazyk byl primárně navržen pro použití s frameworkem MESSIF, ale může být využit i jinými vyhledávacími systémy.
Návaznosti
GAP103/10/0886, projekt VaVNázev: Vizuální vyhledávání obrázků na Webu (Akronym: VisualWeb)
Investor: Grantová agentura ČR, Vizuální vyhledávání obrázků na Webu
GD102/09/H042, projekt VaVNázev: Matematické a inženýrské metody pro vývoj spolehlivých a bezpečných paralelních a distribuovaných počítačových systémů
Investor: Grantová agentura ČR, Matematické a inženýrské metody pro vývoj spolehlivých a bezpečných paralelních a distribuovaných počítačových systémů
Zobrazeno: 29. 3. 2024 13:47