J 2012

Food strategies in Central Moravia (Czech Republic) during Final Eneolithic : a case study of Corded Ware culture communities

KOLÁŘ, Jan, Ivana JAROŠOVÁ, Gabriela DRESLEROVÁ, Eva DROZDOVÁ, Miluše DOBISÍKOVÁ et. al.

Basic information

Original name

Food strategies in Central Moravia (Czech Republic) during Final Eneolithic : a case study of Corded Ware culture communities

Name in Czech

Potravní strategie v pozdním eneolitu střední Moravy – komunity kultury se šňůrovou keramikou

Authors

KOLÁŘ, Jan (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Ivana JAROŠOVÁ (203 Czech Republic), Gabriela DRESLEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Eva DROZDOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Miluše DOBISÍKOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Archeologické rozhledy, Praha, Archeologický ústav AV ČR Praha, 2012, 0323-1267

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

60102 Archaeology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14210/12:00057462

Organization unit

Faculty of Arts

UT WoS

000209071400002

Keywords (in Czech)

strava; mikroabraze; SEM; archeozoologie; kultura se šňůrovou keramikou; společnost

Keywords in English

diet; microwear; SEM; archaeozoology; Corded Ware culture; society

Tags

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 5/5/2020 18:03, Mgr. Michal Petr

Abstract

V originále

In this paper we focused on the reconstruction of dietary behaviour and food culture in the population of the Corded Ware culture in Central Moravia. The data comes from sites at Ivanovice na Hané 3/2, Ivanovice na Hané 4 and Hoštice 4. The main aim of this study is to get data about diet and symbolic meals indicated in graves in the form of animal bones, and to compare our results with the common idea of sexual dimorphism in the societies of the Corded Ware culture. Buccal dental microwear analysis was performed in order to reconstruct the diet and the results were compared to the physical health of the whole population. The results indicate a mixed abrasive diet with a high ratio of meat intake. In any case, individual dietary behaviour varied and was most probably determined not just by nutritional needs, but also by rules, taboos and restrictions.

In Czech

V předkládané studii jsme se zaměřili na rekonstrukci stravy a kultury jídla u populace kultury se šňůrovou keramikou na střední Moravě. Data pochází z lokalit Ivanovice na Hané 3/2, Ivanovice na Hané 4 a Hoštice 4. Cílem naší studie bylo získat údaje o konzumované stravě a stravě symbolické indikované v hrobech v podobě kostí zvířat a srovnat naše výsledky s běžně prezentovanou myšlenkou silného pohlavního dimorfismu ve společnosti kultury se šňůrovou keramikou. Reálná konzumovaná strava byla studována analýzou dentálních mikroabrazí, závěry byly následně srovnány s údaji o zdravotním stavu sledované populace. Výsledky ukazují na smíšenou abrazivní stravu s vysokým podílem masa. Strava jednotlivců se však lišila a pravděpodobně byla určována pravidly, tabu, zákazy či nutričními potřebami.

Links

GD404/09/H020, research and development project
Name: Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
Investor: Czech Science Foundation, Moravian-Silesian School of Archeological Doctorate Studies II
MSM0021622427, plan (intention)
Name: Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku. Archeologický terénní a teoretický výzkum, využití přírodních věd, metodologie a informatika, ochrana kulturního dědictví
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR

Files attached