SLEZÁČKOVÁ, Alena. Průvodce pozitivní psychologií. 1. vyd. Praha: Grada Publishing. 304 s. Psyché. ISBN 978-80-247-3507-8. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Průvodce pozitivní psychologií
Název anglicky Positive Psychology Guidebook
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena.
Vydání 1. vyd. Praha, 304 s. Psyché, 2012.
Nakladatel Grada Publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-247-3507-8
Klíčová slova česky pozitivní psychologie; štěstí; osobní pohoda
Klíčová slova anglicky positive psychology; happiness; well-being
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D., učo 1130. Změněno: 1. 2. 2013 10:51.
Anotace
Monografie refIektuje aktuální trendy v současné světové psychologii a komplexním způsobem seznamuje čtenáře s dosavadním vývojem nového přístupu pozitivní psychologie. Osvětluje jeho historická a filozofická východiska, seznamuje s hlavními představiteli světové pozitivní psychologie a základními oblastmi jejich výzkumného zaměření. V knize jsou prezentovány a komentovány výsledky aktuálních zahraničních i tuzemských vědeckých výzkumů na téma pozitivní emocionality, životní spokojenosti, osobní pohody, silných stránek charakteru, posttraumatického rozvoje osobnosti a další. V rámci kapitol jsou uvedeny i původní vědecké výsledky autorky knihy. Závěrem jsou představeny také bohaté aplikační možnosti pozitivní psychologie v oblasti psychoterapie a poradenství, vzdělávání, koučingu, psychologie práce a pomáhajících profesích. V prospektivním pohledu jsou naznačeny i možné směry dalšího vývoje pozitivní psychologie. Kniha je doplněna bohatým seznamem nejnovější literatury včetně odkazů na relevantní internetové zdroje, jmenným i věcným rejstříkem a obrázky.
Anotace anglicky
The monograph reviews trends in contemporary psychology and comprehensively presents current developments in positive psychology. It illuminates its historical and philosophical roots, introduces the main representatives of the field and topics of their research. Outcomes of the current foreign and home scientific studies on positive emotions, life satisfaction, well-being, character strengths, virtues, and posttraumatic growth are presented and commented in the book. Results of an original scientific research pursued of the author of the book are also presented. Extensive applications of positive psychology in psychotherapy and counseling, education, coaching, and occupational psychology are also highlighted. In a prospective outlook, possible directions of further development of positive psychology are suggested. The book is complemented by a rich list of recent literature including links to relevant Internet resources, Author and Subject index.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 12:04