DOUBKOVÁ, Jiřina Liliana, Alena SLEZÁČKOVÁ a Tatiana MALATINCOVÁ. Vztah člověka k přírodě v souvislosti s mírou smysluplnosti a spokojenosti se životem. In 1. Konference pozitivní psychologie v ČR, Brno, 23.-24. květen 2012. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztah člověka k přírodě v souvislosti s mírou smysluplnosti a spokojenosti se životem
Název anglicky Man's relationship to nature in relation to meaningfulness and life satisfaction
Autoři DOUBKOVÁ, Jiřina Liliana (203 Česká republika, domácí), Alena SLEZÁČKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Tatiana MALATINCOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání 1. Konference pozitivní psychologie v ČR, Brno, 23.-24. květen 2012, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00060358
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky životní spokojenost; smysluplnost života; příroda; pozitivní psychologie; ekopsychologie
Klíčová slova anglicky life satisfaction; meaningfulness; nature; positive psychology; ecopsychology
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 7. 4. 2013 21:01.
Anotace
Naše práce pojednává o vztahu člověka k přírodě a pozitivním vlivu přírody na kvalitu života člověka. Studie se skládá ze dvou částí: kvantitativní a kvalitativní. Kvantitativní část zkoumá individuálně emoční úroveň sounáležitosti s přírodním světem ve vztahu k životní spokojenosti, smysluplnosti života a dva typy sebezkoumání (ruminace, reflexe). Prožívání sounáležitosti s přírodou zkoumáme také v souvislosti s mírou obklopení přírodními prvky a místem, kde jedinci vyrůstali (venkov, maloměsto, velkoměsto). Dotazníkového šetření se zúčastnilo 171 osob ve věku 18 – 25 let. Získaná data byla zpracována za použití parametrických i neparametrických statistických metod. Z analýzy dat mimo jiné vyplynulo, že míra prožívání sounáležitosti s přírodou středně silně koreluje s mírou reflexe a společně významně predikují smysluplnost života, a to nezávisle na vlivu životní spokojenosti. V kvalitativní části přinášíme odpovědi na otázku, co příroda znamená pro mladého člověka.
Anotace anglicky
The study deals with human relationship to nature and the positive influence nature has on quality of life. It consists of quantitative and qualitative research survey. The re - search was based on a study with 171 respondents aged 18 - 25 years. The quantitative part of research focuses on mapping of relationship between connectedness to nature and life satisfaction, meaningfulness of life, rumination, reflection, actual level of the contact with nature and the location where respondents grew up most of their childhood (rural, suburban, urban). Obtained data were analyzed by both parametric and distribution-free tests. The results besides other things show that the level of connectedness to nature cor - relates moderately strong with reflection and they both together predict meaningfulness of life independently of the influence of life satisfaction. In the qualitative research, we give answers to question what nature can mean to young people.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:55