VYBÍRAL, Zbyněk. Co je nového v psychologii. Praha: Nová beseda. 115 s. Co je nového. ISBN 978-80-906751-0-0. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co je nového v psychologii
Název anglicky What is new in psychology
Autoři VYBÍRAL, Zbyněk (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, 115 s. Co je nového, 2017.
Nakladatel Nová beseda
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/17:00097769
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-906751-0-0
Klíčová slova anglicky psychology; study; priming; replication crisis; trait; Marshmallow test; psychotherapy; pop-psychology
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 17. 1. 2018 13:56.
Anotace
Psychologie od počátků vyprávěla příběhy. Některé jsou dodnes efektní, zčásti i proto, že jsou vystavěné na zjednodušujících syžetech. Když po vás autorita bude chtít, abyste zabíjeli, budete zabíjet. Když si vydržíte nevzít hned sladkost, ale počkáte si na odměnu, budete v životě úspěšnější. Když vás v dětství někdo zneužije, budete celý život nešťastní. Když se budete usmívat, svět vám připadne veselejší. Ale takto nevypadá seriózní psychologie. Takto příběhy traduje jen její masmediální karikatura. Co se děje ve vědecké psychologii? Podobně jako v jiných vědách nebo v medicíně, prověřuje se dnes téměř vše, co bylo publikováno dříve. Psychologie je v opravně. A je fascinující sledovat všechny zásahy, které ji mění a vylepšují. Zároveň přijímá výzvy z neurověd nebo zakázky od společnosti. Tato knížka vypráví příběh vědy, která nabízí druhým poznání a léčbu, ale která se nyní sama léčí.
Anotace anglicky
Since the beginning psychology tells its stories. Some of them are effective till today partly because there are based on simplifications. When an authority wants you will kill somebody, you will kill. When you sustain and wait at delayed gratification (in Marshmallow test) you will succeed in your life. When you was abused in childhood you would be unhappy in your life. When you smile, the world would be funnier. But this is not a serious psychology. This is only a typical cartoon of the discipline in masmedia landscape. What happens in contemporary scientific psychology? Similar to the movements anywhere almost all (what was published early) has been revisited for the last two decades. That is a fascinated picture to follow all the scientific steps which change it and create a better psychology. We can follow how neoruscience or societies address the psychology as well. This book tells a story of science which offers knowledge and treatment but who has been treated today itself.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:32