4 snadné kroky k nekynutému mazanci NA 12-16 KOUSKŮ • PŘÍPRAVA 15 minut • PEČENÍ 50 minut Dopřejte si velikonoční klasiku trochu jinak — ale stejně svátečně a lahodně! 150 g másla 150 g moučkového cukru 1 sáček vanilinového cukru 2 velká vejce kůra z necelé poloviny citronu 1 lžíce citrónové šťávy 1 lžíce rumu 70 g sekaných loupaných mandlí 500 g hladké mouky + trocha na poprášení válu 1 sáček prášku do pečiva 1 měkký tvaroh (ne vaničkový) 50 g rozinek 50 g kandovaného ovoce NA DOKONČENÍ 2 lžíce mléka 1 lžíce moučkového cukru VYBAVENI ruční šlehač, miska, vařečka, síto, plech na pečení, nůž, mašlovačka 1) Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilinový cukr a ještě minutu pokračujte. Za-šlehejte první vejce, a jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i s druhým. 2) Připojte k máslové pěně tvaroh společně s rumem, citrónovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašlehejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a společně prosijte. 3) Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku a těsto dohotovte na válu rukama. Poté za občasného podsypávání moukou hněťte asi pět minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujte rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily. 4) Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova; trvá to asi padesát minut. Tipy & triky • Tvarohový mazanec je výborný, nicméně s kynutým nemá chuťově mnoho společného. To se však rázem změní, pokud nahradíte tvaroh dvěma decilitry mléka. • Všechny ingredience by měly mít stejnou (pokojovou) teplotu, jinak si koledujete o to, že se těsto srazí. Nezapomeňte proto včas — zhruba hodinu předem - vyjmout z lednice vajíčka, tvaroh i odvážené máslo. Zároveň můžete naložit rozinky do dvou lžicrumu. • Pokud se vám při hnětení zdá těsto na mazanec moc lepivé, přidejte mouku — měli byste získat hmotu, kterou můžete pohodlně hníst. Naopak příliš suché a drolivé těsto snadno ,spravíte' lžící mléka. • Už je upečeno? Použijte oblíbený test: doprostřed vpichnete špejli; po vytažení by na ní neměly zůstat kousky syrově chutnajícího těsta. • Po vytažení z trouby nechte mazanec dvě minuty odpočinout na plechu a potom své dílo velkolepě poprašte moučkovým cukrem. Poté mazanec opatrně přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí. Snažte se odolat pokušení zakousnout se do něj okamžitě — místo toho ho pevně zabalte do alobalu a dopřejte mu aspoň jeden, ale raději dva dny v chladu na uležení. • Pro lesklou kůrku - Dvě lžíce mléka, které uvádíme v receptu na dokončení celého díla, přijdou na řadu po půlhodině pečení. Povytáhněte mazanec z trouby a maš-lovačkou ho celý potřete mlékem. Nevyndávejte plech z trouby úplně — riskovali byste, že se těsto kvůli velkému teplotnímu šoku srazí! Potom mazanec vraťte do trouby a nechte dopéci. Hotový už jen pocukrujte.