Pro akutní výkony je klasifikace AS A doplněna písmenkem E (emergency), které vyjadřuje, \e je klinický stav pacienta horší, ne{ odpovídající stupeň klasifikace ASA. Riziko je l,6-2x vyšší[l s. 55]. 2.1.6 Body mass index Je jednoduché skóre, které je často využíváno k určení podváhy, nadváhy a obezity u dospělých. Hodnotí objektivně jak mu\e, tak {eny. Vstupními daty jsou váha pacienta a jeho výška. Je definováno jako váha v kilogramech dělená čtvercem výšky v metrech. Například dospělý, který vk\í 80 kilo a jeho výška je 175 cm má hodnotu BMI 26,12. Vzorec pro výpočet je následující: BMI = 80 kg / (1.75 m2) = 80 / 3.06 = 26,1 [2 s. 100, 3]. Hodnoty do 18,50 značí podváhu. Podváha se dělí pod 16,00 na velkou, v rozmezí od 16,00 do 16,99 na střední a od 17,00 do 18,49 na mírnou. V rozmezí od 18,50 do 24,99 se jedná o normální hmotnost. Nad 25,00 značí nadváhu. Hodnoty vyšší 30,00 značí obezitu. V rozmezí od 30,00 do 34,99 se jedná o obezitu 1. třídy, od 35,00 do 39,99 se jedná o obezitu 2. třídy a nad 40,00 se jedná o obezitu 3. třídy[2 s. 120, 3]. [1] MIKSOVA, Zdeňka. Kapitoly z ošetřovatelské péče 2. Aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024714434. [2] ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. 6th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2008. ISBN 0781798450. [3] WORLD HEALTH ORGANIZATION. WHO :: Global Database on Body Mass Index [online]. c2006 [vid. 10. březen 2015]. Dostupné z: http://apps.who.int/bmi/index.jsp