Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71  ... 107 »
21. 3.
2011

Kontextová nápověda

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

V Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) mají uživatelé k dispozici velmi podrobnou a obsáhlou nápovědu, ve které je popsáno používání téměř veškerých agend. Nyní Vývojový tým IS MU přichází s tzv. kontextovou nápovědou, která se zobrazuje přímo u vybraných aplikací a nabízí uživatelům odpovědi na nejčastěji kladené otázky.

Kontextová nápověda stručně popisuje účel aplikace a zpravidla zobrazuje několik nejčastěji kladených otázek či zajímavých možností aplikace. Pomocí těchto předvybraných dotazů se uživatel dostane přímo na místo v nápovědě, kde je popsána problémová situace. Pokud je na stránce kontextová nápověda dostupná, uživatelé ji naleznou pod ikonkou otazníku vpravo nahoře.

Obr. 1: Umístění ikonky v ISu.

V případě, že se žádný z předem vybraných dotazů netýká problému, na který uživatel hledá odpověď, je k dispozici ještě vyhledávací políčko pro fulltextové vyhledávání v celém obsahu nápovědy.

Obr. 2: Kontextová nápověda pro aplikaci Zobrazení rozvrhu.

21. března 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
28. 2.
2011

Historie změn publikačních záznamů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Nejen v souvislosti s každoročním přenosem publikačních záznamů z databáze Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) do Rejstříku informací o výsledcích (RIV) Rady pro výzkum, vývoj a inovace, přichází Vývojový tým IS MU s praktickou novinkou – aplikací na sledování změn publikačních záznamů.

Nová funkce "Historie změn publikací" při založení, smazání či jakékoliv provedené změně publikačního záznamu vytvoří textový soubor, do kterého je vepsán publikační záznam před změnou, seznam provedených změn, publikační záznam po změně a autor provedených změn. Pracovník odpovědný za správnost publikačních záznamů dané fakulty, nejčastěji referent oddělení pro výzkum a vývoj, díky této aplikaci jasně vidí, kdo a kdy se záznamem manipuloval a jaké změny v něm provedl.

Obr. 1: Výpis provedených změn.

Uživatelé mající právo daný záznam editovat, tedy nejen autoři, ale i pověření pracovníci, se k historii změn daného publikačního záznamu dostanou po kliknutí na příslušný odkaz na stránce podrobného výpisu informací o publikaci.

Osobní administrativa → Publikace → Podrobný výpis o publikaci → Zobrazit historii publikace

Obr. 2: Historie změn publikace.

O novinkách v agendě Publikace jsme informovali také například v novinkách Přiřazení výsledku k internímu projektu MU v Publikacích, Vyhledávání v publikační bázi NK ČR pomocí Publikací, Možnosti využití štítků v Publikacích.

28. února 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
28. 2.
2011

Evidujte docházku studentů přímo v Záznamníku učitele

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému (IS MU) přichází s praktickou aplikací pro všechny vyučující, kteří chtějí evidovat docházku studentů na přednášky či cvičení přímo v Informačním systému. Nová aplikace Docházka umožňuje jednoduše zaznamenávat prezenci studentů a s uloženými daty následně pracovat.

Po zvolení odkazu „přehled“ v aplikaci Docházka nalezne vyučující seznamy studentů rozdělené dle jednotlivých přednášek či seminárních skupin. Jednoduchým zatrhnutím políčka u daného studenta a dne zaznačí, že student byl přítomen ve výuce.

Obr. 1: Evidence docházky u vybraného semináře.

Uložená data se poté automaticky převedou do speciálního poznámkového bloku. Uloží se vždy ve formátu datum a „účast“, resp. „neúčast“. Tyto informace jsou zpřístupněny studentům, což může učitel změnit.

Výhodou nové aplikace je to, že pracuje i s informacemi o omluvenkách, které do systému zadává studijní oddělení. Pokud má tedy student vloženou omluvenku, zobrazí se u omluveného termínu přednášky či cvičení písmeno „O“ příp. „OPT“ u omluvenky zadané po termínu. Záleží pak na učiteli, zda v těchto případech studentovi účast zapíše či nikoliv.

Může se stát, že během semestru dojde k přestupu studentů z jedné seminární skupiny do jiné. V těchto případech může vyučují provést tzv. validaci poznámkového bloku, kdy se informace o docházce studentů převedou do správného poznámkového bloku dle skupiny, kde je student aktuálně přihlášen.

V současnosti vývojáři pracují na rozšíření této aplikace, která bude umožňovat udělování hodnocení s využitím informací o docházce.

Vyučující aplikaci naleznou v Osobní administrativa → Záznamník učitele → Docházka .. přehled.

Podrobnější informace o fungování agendy jsou uvedeny i v Nápovědě.

Další informace o tom, co umožňuje nová verze Záznamníku učitele, jsme uvedli v novince Nová generace Záznamníku učitele.

28. února 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
11. 2.
2011

Zjednodušení tisku sylabů absolvovaných předmětů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Pokud student nebo absolvent Masarykovy univerzity studuje jinou vysokou školu, často se zajímá o uznání předmětů, které již absolvoval během studia na Masarykově univerzitě. Běžnou součástí žádosti o uznání předmětů je kopie sylabů absolvovaných předmětů. Uživatelé Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nyní mají k dispozici praktickou pomůcku, která tisk sylabů zjednodušuje. Vývojový tým IS MU poskytl uživatelům nový nástroj, s jehož pomocí lze jednoduše a rychle najít, i vytisknout, všechny sylaby absolvovaných předmětů studenta/absolventa. Pokud student/absolvent žádá o uznání předmětů na jiné škole, může si sylaby předmětů vytisknout ze systému sám, nebo požádat o tisk studijní oddělení.

Sylaby všech odstudovaných předmětů se zobrazí referentce studijního oddělení po kliknutí na odkaz "Sylaby absolvovaných předmětů" (Studijní → Kontrola studia). Referentka studijního oddělení všechny sylaby vytiskne přímo z prohlížeče. Rychlost operace závisí na počtu vypisovaných předmětů. Student si naopak může stejný přehled nechat zobrazit v aplikaci "Zapsané předměty a získané známky" (Student → Zapsané předměty a získané známky → Sylaby absolvovaných předmětů).

Tento odkaz ocení nejen referentky studijního oddělení, ale také samotní studenti/absolventi, kteří si ušetří čas nutný na dohledání jednotlivých sylabů.

11. února 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71  ... 107 »