Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78  ... 107 »
6. 5.
2010

Obnovování exspirovaných a zrušených zpráv na Vývěsce

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Chce-li uživatel Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) zveřejnit ostatním uživatelům zprávu, oznámení či pozvánku, není nic jednoduššího než použít Vývěsku. Vývojový tým IS MU vytvořil novou funkci, pomocí níž může uživatel Vývěsky jednoduše znovu zveřejnit zprávu, u které již uplynula doba platnosti nebo byla zrušena, pokud ji sám na Vývěsku zadal.

Agenda Vývěska, která je nedílnou součástí IS MU, umožňuje zveřejňovat zprávy, pozvánky nebo také inzerci uživatelům IS MU. Zprávy z ní mohou být též přenášeny na webové stránky jednotlivých fakult nebo pracovišť prostřednictvím RSS kanálu. Touto cestou mohou být uživatelům prezentovány aktuální informace studijního oddělení nebo informace o dění na fakultě.

Obr. 1 a 2: Využití Vývěsky na webu pedagogické fakulty.

Každou zprávu, která je na Vývěsku vložena, je možné pomocí tzv. crosspostingu umístit do více sekcí naráz, přičemž uživateli, který si ji jednou v některé ze sekcí přečetl, se v jiné již nezobrazuje. Zprávy, ke kterým se po přečtení chce vrátit, si čtenář může pro snazší orientaci označit hvězdičkou, má také možnost konkrétní sekci sledovat či přímo si nastavit zasílání nových zpráv na Vývěsce e-mailem. Každá zpráva má navíc nastaveno tzv. datum exspirace, po jehož uplynutí se sama z Vývěsky smaže.

Protože je, v souladu s Pravidly pro užití Informačního systému MU, přísně zakázáno vkládat opakovaně stejné zprávy na Vývěsku, nová funkce umožňuje obnovit platnost zprávy, která byla uživatelem zrušena nebo jí již uplynula exspirační lhůta. Exspirovanou nebo zrušenou zprávu může obnovit pouze její „vlastník“, aby nedocházelo k nežádoucímu obtěžování uživatelů ISu nevyžádanými zprávami. Obnovená zpráva je smazána po uplynutí nově nastavené implicitní lhůty 14 dnů.

Obr. 3: Obnovení zprávy pomocí odkazu (objeví se po kliknutí na symbol montážního klíče).

Novou funkci nalezne uživatel v aplikaci Vývěska v agendě Osobní administrativa → Vývěska → Moje zprávy → Nástroje.

6. května 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
6. 5.
2010

Archiv modifikací značky IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Příjemným zpestřením v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) jsou modifikace značky IS. Ty jsou připravovány ve spolupráci vývojového týmu IS MU a týmu Servisního střediska pro e-learning při IS MU.

Obr. 1: Základní podoba značky IS MU.

Jednotlivé varianty značky se zobrazují na autentizovaných stránkách IS MU k nejrůznějším příležitostem. Historicky první byla na jaře roku 2009 graficky upravená značka u příležitosti X. výročí Informačního systému Masarykovy univerzity. Uživatelé si dále mohli všimnout značky upomínající na Olympijské hry ve Vancouveru, ale též její další varianty např. k prvnímu jarnímu dni.

V sekci Design v IS MU, kde si lze zvolit vlastní vzhled Informačního systému MU, byl nyní přihlášeným uživatelům zpřístupněn k nahlížení Archiv modifikací značky IS.

Obr. 2: Modifikace značky IS MU.

V archivu jsou chronologicky seřazeny všechny dosavadní podoby značky IS MU. Postupně sem budou vkládány i další obrázky související s designem ISu, které tým Servisního střediska pro e-learning a vývojový tým IS MU společně nakreslí.

Pokud na některého uživatele IS MU změny značek působí rušivě, má možnost zobrazení graficky upravených značek zakázat. Zákaz se pak vztahuje nejen na aktuálně zveřejněnou úpravu značky, ale i na všechny následující.

Vývojový tým IS MU tímto děkuje svým uživatelům za podněty k úpravám značky a těší se na další nápady. Zároveň se těší z každého kladného ohodnocení tohoto drobného osvěžení při práci se systémem.

Více informací k Designu lze nalézt v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Jiné .. Design.

6. května 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 4.
2010

Poplatková aplikace umožňuje vést veškeré úkony v elektronickém spisu

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přichází s další novinkou. Na základě zákona o vysokých školách byla upravena agenda poplatků za studium. Aplikace pro evidenci a kontrolu poplatků za studium prošla významnou modernizací, restrukturalizací a obsahuje přesnější mechanismus výpočtu výše a data stanovení poplatků. Některé další úkony spojené s poplatky byly převedeny do elektronické podoby. Díky mnoha provedeným změnám tak usnadní práci studijním referentům a celý proces vyměřování poplatků učiní transparentnější.

Přínosem nové sady aplikací pro správu poplatků je bezesporu skutečnost, že vše je evidováno na jednom místě přímo v IS MU – pro každý vyměřený poplatek je založen elektronický spis, ve kterém jsou vedeny všechny úkony s poplatkem spojené (např. vytištění prvoinstančního rozhodnutí, schválení žádosti o standardní splátkový kalendář, ...). Vše je snadno dohledatelné a rychle přístupné.

Dalším užitečným rozšířením je možnost hromadného zpracování. Lze vytvořit hromadný výběr studií dle zadaných požadavků a s ním pak provádět hromadné operace – např. vybrat studia, kterým má být vyměřen poplatek, hromadně jim vytisknout rozhodnutí o vyměření poplatku a rozhodnutí odeslat.

Obr. 1: Ukázka rychle dostupných hromadných výběrů pro poplatkovou aplikaci.

Každá operace (vytištění prvoinstančního rozhodnutí, odeslání rozhodnutí, ...) je v elektronickém spisu evidována jako samostatný úkon s údajem, kdy byla provedena a kým. Studijní referenti mají dokonce možnost k úkonu nahrát relevantní soubor (např. doručenku) či jej opatřit interní poznámkou.

Již samozřejmostí je napojení poplatkové agendy na Obchodní centrum Masarykovy univerzity, prostřednictvím kterého jsou realizovány platby pohledávek (po nabytí právní moci je studentovi automaticky vytvořena pohledávka v Obchodním centru). Plně elektronicky je také realizován systém pro splátkové kalendáře a mnoho dalšího.

Podrobnosti k nové aplikaci nalezne uživatel v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Studijní .. Popis mechanismu stanovení poplatku.

20. dubna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 4.
2010

Podpora studijních materiálů a upozornění prohlížečem na nové události

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Již začátkem roku 2009 představil Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) novou aplikaci Události. Ta vznikla především v reakci na četné žádosti a podněty studentů, kteří si přáli, aby je systém o důležitých změnách aktivně informoval.

Výhodou Událostí je především to, že umožňují uživatelům pohodlné sledování změn v Informačním systému MU, a případně se lze o nich nechat informovat e-mailem. Informace je předávána v chronologické posloupnosti tak, jak události nastaly. Nyní vývojový tým do aplikace Události zakomponoval další podněty a přání uživatelů: podporu sledování změn ve studijních materiálech, blozích a upozornění prohlížečem na nové události (tzv. aktivní dotazování).

Studijní materiály a blogy

Studenti chtějí mít často přehled o tom, kdy byl do studijních materiálů předmětu vložen nějaký nový soubor. Díky Událostem jim tak odpadá neustálé vstupování do Studijních materiálů a průběžné kontroly, zda už náhodou něco nového nepřibylo. Stačí si přidat složku s materiály do oblíbených a nastavit odběr upozornění ze Studijních materiálů v Událostech. Obdobně to funguje i v případě blogů v IS MU.

Obr. 1: Přidání učebních materiálů do oblíbených – označení červeným srdíčkem.

Obr. 2: Omezení agend pro výpis událostí.

Upozornění prohlížečem na nové události

Nově je možné zapnout si kromě e-mailového upozornění také obdržení zprávy o změně prohlížečem. Uživatel u počítače již nemusí opakovaně načítat stránku! Nová funkce hlídá změny za něj. Informaci získá prostřednictvím vyskakovacího okna prohlížeče (tzv. alert), což vyžaduje aktivní dotazování IS MU. Za normálního provozu se zjišťují případné nové události každou minutu.

Aktivní upozornění přijde pouze z těch typů událostí (zkušební termíny, známky apod.), které jsou v aplikaci zvoleny. Pro správnou funkčnost je nutné nechat panel se stránkou aplikace Události otevřený – lze ale pracovat i s jinými aplikacemi nebo prohlížet v jiných panelech jiné stránky, prohlížeč se sám „ozve“ při zobrazení vyskakujícího okna (alertu).

Obr. 3: Pro aktivní dotazování je nutné povolit upozornění prohlížečem.

Samozřejmostí dnes již je nechat si upozornění na změny zasílat e-mailem, a to v několika různých intervalech. Nastavení časového rozpětí mezi dvěma informačními e-maily má za cíl především zamezit zahlcení uživatelů poštou. Uživatelé si rovněž mohou vybrat mezi zasíláním stručného a úplného sdělení.

Obr. 4: Nastavení zasílání informací o událostech e-mailem.

Podrobnosti o možnostech Událostí nalezne uživatel v aplikaci Osobní administrativa → Události.

20. dubna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78  ... 107 »