Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82  ... 107 »
22. 12.
2009

Nová plnící funkce v agendě Skupiny osob

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Na univerzitě existují vždy určité skupiny, jejíž členové mají mít přístup například k nějakým zařízením nebo informacím. Skupina osob tak může mít přístup na parkoviště u jejich pracoviště nebo do počítačové učebny, nebo do bezdrátové sítě v areálu fakulty. Přes správu databáze čipových karet se přístupy předávají externím zařízením, která ovládají závoru na parkoviště, otevírání dveří do PC učebny nebo přístup do sítě. Pojmenované skupině osob je také možné zaslat hromadný e-mail, nastavit právo čtení/zápisu v Dokumentovém serveru (a jinde v IS MU) nebo nastavit právo pro čtení a přispívání do diskusního fóra. Proto agenda Skupiny osob v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) umožňuje majiteli příslušného práva nadefinovat a pojmenovat skupinu osob, a tak její členové získají k něčemu přístup - tzv. přístupový bod.

Seznam osob ve skupině se udržuje ručně (např. členové Akademického senátu, členové kolegia děkana) nebo pomocí tzv. plnící funkce. Plnící funkce je předpis, pomocí kterého se automaticky u skupiny udržuje seznam členů (např. zaměstnanci určitého pracoviště, studenti určitého předmětu). Nově lze použít plnící funkci "Právo". Tato funkce zahrne do skupiny všechny osoby, které mají dané právo se zadaným atributem a objektem práva, tedy pracovištěm dle číselníku pracovišť. Skupina s touto funkcí může sloužit ke snadnému udržování přehledu o osobách, které mají na daném pracovišti aplikační práva. Dále je možné využít skupinu s touto funkcí ke snadné komunikaci s osobami, které jsou typicky z různých pracovišť, ale zastávají stejnou funkci.

Například majitelé práva pro manipulaci se studii mohou pomocí tohoto práva měnit dokumenty, které se týkají studia. Skupině správců katalogu předmětů na jednotlivých pracovištích a fakultách je možné zaslat hromadný e-mail např. s pokyny k přípravě studijního katalogu nebo k úpravě šablon, příp. pro tuto skupinu osob založit diskusní fórum nebo vyhlásit e-volbu.

Velkou výhodou skupin s touto funkcí je, že ve skupině budou vždy relevantní osoby, které splňují kritérium přiděleného aplikačního práva. Není tedy již nutné udržovat seznamy garantů katalogu nebo správců šablon ručně, např. v poštovním klientovi.

Pojmenovaná skupina osob.

Obr. 1: Pojmenovaná skupina osob.

Nastavení práva skupině osob.

Obr. 2: Nastavení práva skupině osob.

Více k manipulaci se skupinami osob v IS MU v nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Komunikace .. Skupiny osob - přístupové body.

22. prosince 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
22. 12.
2009

Načítání publikací z citačních záznamů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) nabízí uživatelům správu záznamů a publikací v agendě Publikace. Uživatelé, zejména publikující akademičtí pracovníci, si s její pomocí udržují své seznamy publikací, umožňují je připojovat ke svému životopisu nebo na svoji osobní stránku Lidé, dále mohou pomocí agendy evidovat seznamy cizích publikací pro doporučenou literaturu k předmětu a jinak ji využít. Univerzita každoročně sbírá a posílá tyto informace o publikacích do centrální databáze RIV ("Rejstřík informací o výsledcích").

Do aplikace pro zadávání nových publikací byla přidána nová sekce s názvem "Poloautomatické načítání z citačních záznamů", která uživateli může pomoci významně zjednodušit vložení informací k publikacím. Uživatel, který chce využít této možnosti, vloží nejprve do textového pole v sekci "Poloautomatické načítání z citačních záznamů" bibliografický záznam (například z Google Scholar, CiteSeer, CiteULike, atd.), anebo klikne přímo na "Vyhledat publikační záznam pomocí Google Scholar" a s pomocí tohoto vyhledávače hledá publikační záznam. V dalším kroku uživatel v levém menu zvolí postupně vždy jednu z možností (Autoři, Název výsledku, Název časopisu,...) a označí myší text z vloženého záznamu, který vybrané možnosti odpovídá. Pod textové pole se přitom interaktivně vypíší uživatelem vybrané položky určené k přenosu. Tyto položky lze libovolně měnit a rušit pomocí červeného tlačítka zobrazeného u každé z nich.

Poté, co byly tímto způsobem položky publikačního záznamu vytříděny, se všechny vybrané údaje stisknutím tlačítka "Načti" přenesou do formuláře. Aplikace se přitom pokusí sama rozdělit řetězec obsahující autory, jednotlivé autory vyhledat v databázi IS MU, včetně uča (univerzitního čísla osoby), a přiřadit k nim nalezené informace. Stejně tak dohledává například údaje podle názvu periodika a další.

Další informace o nové verzi aplikace Publikací naleznete v říjnové novince.

Načtení záznamu do aplikace.

Obr. 1: Načtení záznamu do aplikace.

Načtení autorů do aplikace.

Obr. 2: Načtení autorů do aplikace.

Více k zadávání publikací do IS MU v nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Učitel .. Publikace.

22. prosince 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
22. 12.
2009

Mapy budovy a plánky místností

Vtipné | 2 | 2
Novinky

Pracovníci vývojového týmu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) hledali způsob, jak usnadnit svým uživatelům orientaci mezi množstvím budov, pracovišť a výukových místností, které má MU k dispozici.

IS MU umožňuje zobrazit informace o místnostech, v nichž probíhá výuka. Uživatel si ve svém rozvrhu rozklikne místnost, která je uvedena u předmětu, dne a hodiny výuky. Podobně se lze k mapkám dostat i z osobní stránky vyučujících a zaměstnanců MU, kteří zde mají uvedenou svou kancelář. Kromě kapacity, typu místnosti či jejího vybavení si uživatel zjistí i celkovou lokaci budovy s danou místností. Dále byly přidány odkazy na zobrazení místnosti na mapě budovy. Pro lepší orientaci v budovách je také možné zobrazit si vícevrstevné PDF zobrazující cestu budovou k dané místnosti (aktuálně pouze vybrané místnosti v budově Fakulty informatiky na ulici Botanická 68a).

Informace o místnosti D3 na Fakultě informatiky.

Obr. 1: Informace o místnosti D3 na Fakultě informatiky.

Příklad pro místnost D3:
http://is.muni.cz/kontakty/mistnost.pl?id=2362

Vícevrstvé PDF místnosti D3 na Fakultě informatiky.

Obr. 2: Vícevrstvé PDF místnosti D3 na Fakultě informatiky.

22. prosince 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
10. 11.
2009

Výjimka pro nehodnocení předmětu ve studentské anketě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Studenti MU mají prostřednictvím Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) možnost každý semestr anonymně hodnotit úroveň výuky a kvalitu vyučujících jednotlivých předmětů. Ke každému předmětu, který si v daném období zapsali, se mohou vyjádřit pomocí tzv. studentské ankety. Pokud se student vyjádří k alespoň polovině zapsaných předmětů (nebo k alespoň deseti předmětům), získá posléze přístup k výsledkům ankety.

Až dosud byly do ankety automaticky zařazovány všechny předměty vyučované v konkrétním semestru. Mezi nimi se mnohdy vyskytují také takové, jejichž náplň nelze z nějakého důvodu hodnotit, např. náplní předmětu je samostatná práce (Diplomové práce, Semestrální kolokvium). Díky nové funkci je možné tyto předměty ručně z ankety vyřadit, čímž se snižuje míra zkreslení jejích výsledků. Tyto předměty současně nenavyšují počet předmětů, které musí student vyplnit, aby měl přístup k vyhodnocení výsledků celé ankety.

Vyřazení předmětu z ankety je možné nastavit v Úpravě základních údajů, v Katalogu předmětů. Měnit tyto údaje je v kompetenci garanta předmětu.

Garant předmětu může vyřadit nevhodné předměty ze studentské ankety.

Obr. 1: Garant předmětu může vyřadit nevhodné předměty ze studentské ankety.

Více k úpravě základních údajů o předmětu v IS MU v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Katalog předmětů .. Plnění základních údajů předmětu.

10. listopadu 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82  ... 107 »