Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83  ... 107 »
10. 11.
2009

Nová verze Vývěsky v IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém (IS MU) v minulých dnech spustil novou, rozšířenou verzi Vývěsky - elektronické nástěnky, která se vedle univerzitní pošty stává nejdůležitějším informačním kanálem na Masarykově univerzitě.

Aplikace Vývěska je nově rozdělena na oficiální Hlavní vývěsky a Pozvánky/Inzerce. V Hlavních vývěskách jsou umístěny vývěsky jednotlivých fakult, celouniverzitních pracovišť a jednotlivých odborů Rekorátu MU. Tyto sekce jsou pod správou fakultních správců a uživatelé v nich naleznou veškeré důležité informace týkající se jejich fakulty.

Všechny vývěsky lze členit na sekce a podsekce a uživatelé mají možnost si na libovolné úrovni nastavit sledování nových zpráv. Tyto se jim pak zobrazují přednostně v sekci "Sledované vývěsky".

Při vkládání nových zpráv mají uživatelé možnost vyplnit také anglickou verzi vkládané zprávy. Uživatelům, kteří mají IS přepnutý do angličtiny, se zobrazí rovnou anglická zpráva, ostatním česká zpráva na vývěsce. Ke zprávě lze připojit soubor či webovou adresu. Při vkládání zprávy na vývěsku může uživatel, oproti starým Vývěskám, vložit tutéž zprávu duplicitně do více vývěsek (tzv. crossposting), ale pouze povoleným způsobem (viz Nápověda).

Při čtení zprávy mohou uživatelé zprávu hodnotit, vyjádřit tak svůj názor k jejímu obsahu a pomoci tím ostatním uživatelům třídit velké množství zpráv. Zprávy na Vývěskách Pozvánky/Inzerce jsou automaticky označeny za přečtené, už jakmile čtenář shlédne jejich titulek. Zprávy si lze vypsat a číst dle různých režimů - např. dle důležitosti, zprávy se štítkem, zprávy Mých známých atd. Každý uživatel dále může ignorovat zprávy od konkrétního vkladatele (s výjimkou zpráv od zaměstnanců). Naopak zprávy, které považuje za užitečné, si může označit hvězdičkou (vypíší se mu na titulní stránce Vývěsky) či jim přidat štítek (a na titulní stránce Vývěsky zvolit výpis jen zpráv se štítkem). Díky tomu se může ke zprávám později jednoduše vrátit.

Vývěskám nechybí ani možnost odebírat zprávy pomocí RSS kanálu.

Oproti předchozí verzi nová Vývěska umožňuje uživatelům zakládat vlastní Tematické vývěsky, u nichž lze nastavit práva ke čtení a přispívání pro libovolně omezenou skupinu uživatelů. Využití Tematické vývěsky může být vhodnou náhradou za opakované zasílání hromadných e-mailů skupinám uživatelů.

Potřebujete pravidelně informovat uživatele IS MU o událostech či novinkách v konkrétní oblasti? Založte tematickou vývěsku a zašlete cílové skupině odkaz, jak si mohou tuto vývěsku přidat ke sledovaným či odebírat nové zprávy pomocí RSS kanálu. Webmasteři jistě ocení i možnost přebírat zprávy pomocí RSS kanálu dále na jiné weby.

Nový design a funkce Vývěsky.

Obr. 1: Nový design a funkce Vývěsky.

Podrobnosti k novým funkcím Vývěsky lze nalézt v Nápovědě v sekci Vývěska. Své podněty a návrhy na zlepšení mohou uživatelé vkládat do příslušné Podnětovny v autentizované části IS MU.

10. listopadu 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
10. 11.
2009

Kontrola studia: barvy ve sloupci hodnocení

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Aplikace Kontrola studia, která umožňuje studijním referentkám a referentům prověřit splnění všech předmětů a podmínek pro úspěšné ukončení studia studenta, byla nyní pro zpřehlednění doplněna novou barvou. Do sloupce hodnocení byla přidána světle modrošedá barva, která má usnadnit orientaci v plnění povinností studenta. Tato barva vyjadřuje situaci, kdy je předmět ukončen neúspěšně v tomto období, avšak byl úspěšně ukončen v nějakém z následujících období. Při této příležitosti byly upraveny (ztlumeny) i původní barvy.

Popisek s vysvětlením toho, co znamenají jednotlivé barvy mohou referenti najít v Kontrole studia pod odkazem "Legenda k barvám a poznámkám" pod tabulkou se známkami.

Kontrola studia: barvy ve sloupci hodnocení

Obr. 1: Barvy ve sloupci hodnocení a jejich význam.

10. listopadu 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 10.
2009

Správa publikací v novém kabátě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) spustil v letních měsících novou verzi agendy Publikace. Ta nabízí uživatelům především zpřehlednění práce s publikačními záznamy a nové možnosti při jejich zakládání a vyhledávání. Ačkoliv aplikace zatím funguje v testovacím režimu a je průběžně vylepšována, uživatelé jejích výhod mohou využívat již nyní.

Agenda Publikace zastává v rámci Informačního systému MU řadu funkcí. Slouží jednak jako sběrné místo pro informace o publikacích přenášených každoročně do centrální databáze RIV (Registr informací o výsledcích státem podporovaného výzkumu a vývoje), dále umožňuje uživatelům udržování seznamu vlastních i cizích publikací (např. pro doporučenou literaturu k vyučovanému předmětu nebo pro seznamy odkazů v bibliografiích vědeckých článků) a také dovoluje uživateli vybírat, které publikace mají být automaticky připojeny k jeho životopisu či zobrazeny na jeho osobní webové stránce v IS MU.

První výraznou změnou, kterou nová verze této agendy přináší, je zjednodušená titulní strana. Uživateli se zde nabízí pole pro základní vyhledávání, rychlý přístup k publikacím, které spravuje, a seznam použitých štítků. K dispozici jsou i přímé odkazy na návod pro práci s RIV a na rozcestník obsahující další pomůcky pro práci s publikacemi.

Úvodní stránka agendy Publikace.

Obr. 1: Úvodní stránka agendy Publikace.

Přepracován byl rovněž vzhled formuláře pro zadávání nových publikací. Při vkládání jednotlivých údajů se nově nabízí podrobná nápověda v plovoucích oknech, jejímž cílem je usnadnit uživatelům orientaci mezi jednotlivými poli záznamu.

Formulář pro založení nové publikace.

Obr. 2: Formulář pro založení nové publikace.

Uživatelé mohou dále využít přehledný formulář pro zadávání dotazů v rámci pokročilého vyhledávání. Vyhledávat lze nejen podle jmenných údajů, ale také podle jednotlivých pracovišť, výzkumných záměrů, projektů, či údajů, které jsou vyžadovány při přenosu do RIV.

Vyhledávat lze rovněž podle štítků, které jsou k publikacím přiřazeny. Uživatel může zvolit jak vyhledávání podle štítků vlastních, kterými dané publikace sám označil, tak i podle těch, které přiřadili záznamům ostatní uživatelé.

Zajímavou pomůckou pro práci s publikačními záznamy pak může být možnost hodnocení kvality vyplnění záznamu o publikaci, kdy je možno ke každému záznamu vložit kladné nebo záporné hodnocení.

Více o publikacích v IS MU v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Učitel .. Publikace.

18. října 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 10.
2009

Nová agenda správy poplatků za studium

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Správa poplatků za studium dle Zákona o vysokých školách je novou agendou Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU), která byla spuštěna do testovacího provozu, a vznikla jako nadstavba již existující aplikace v rámci IS MU.

Cílem agendy je komplexní podpora pro proces zpracování a výběru poplatků za studium na základě Zákona o vysokých školách na MU. Oproti původní aplikací agenda nově umožňuje:

  • zpřesnění mechanismu výpočtu výše a data stanovení poplatku pro mezní situace,
  • tisk a archivaci rozhodnutí o vyměření poplatku,
  • evidenci elektronického spisu o každém výměru včetně archivu dokumentů v elektronické podobě,
  • stanovení platebních parametrů včetně individuálního variabilního symbolu pro každý výměr,
  • evidenci a kontrolu data nabytí právní moci a data splatnosti,
  • podporu pro žádosti o přezkum rozhodnutí,
  • podporu pro žádosti o splátkový kalendář,
  • podporu pro přímou evidenci a kontrolu došlých plateb,
  • automatické účtování pohledávek,
  • podporu pro automatické účtování snížené částky,
  • přímý přístup studenta k aktuálním údajům v IS MU vč. automaticky generovaných e-mailů o změně,
  • kontrolu správnosti postupu v celém průběhu vyměření poplatků.

Vedle těch možností, které se týkají čistě procesní části prováděné studijními odděleními (výpočet částky, sestavení a tisk rozhodnutí o vyměření poplatku, evidence doručení, žádostí o přezkum a jejich řešení), přináší nová agenda také změny pro ekonomickou oblast:

  • Každé rozhodnutí o vyměření poplatku za studium v sobě obsahuje přesné informace o platbě včetně individuálního variabilního symbolu, který je generován ze stejné řady jako ostatní platby v Obchodním centru. Specifické symboly již dále nebudou využívány, platby budou automaticky párovány na základě variabilního symbolu k danému výměru poplatků za studium. Pracovníci na studijním oddělení tedy ihned uvidí přímo v systému, jak a kdy byl poplatek zaplacen.
  • Každý student může podat žádost o splátkový kalendář, který umožní odložit platbu, případně rozložit platbu na více splátek dle rozhodnutí děkana. Fakultou přiznaný splátkový kalendář se objeví přímo v detailech výměru.
  • V případě, že během žádosti o přezkum prorektor sníží v odůvodněných případech výši poplatku, objeví se nová částka automaticky ve výměru tak, že dále je požadována částka už snížena. I po přezkumu však stále zůstává studentovi původní přidělený variabilní symbol. Interně se pak automaticky vystaví dobropis.
  • V případě, že rozhodnutí o vyměření poplatku nabude právní moci, vytvoří systém automaticky příslušnou pohledávku, která se projeví jako ostatní pohledávky v rámci souhrnného účtování pohledávek Obchodního centra.
  • Nezaplacené pohledávky je možné vymáhat přímo studijním oddělením. Na poplatkovou agendu bude v budoucnu navázány také služby pro Právní odbor RMU, což umožní po uplynutí všech možností vymáhat poplatky taktéž pomocí exekucí.

Součástí agendy budou také odpisy pohledávek (dle platných pravidel) stejně jako u ostatních pohledávek Obchodního centra.

Více k poplatkové aplikaci v IS MU v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Studijní .. Popis mechanismu stanovení poplatku.

18. října 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83  ... 107 »