Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
29. 4.
2009

Podpora nových formátů při rozpoznávání dokumentů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

V nedávné době byla v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) rozšířena služba na rozpoznávání naskenovaných dokumentů (o této službě více v novince Rozpoznávání naskenovaných dokumentů integrováno do IS MU). Nyní je možné rozpoznávat nejen soubory ve formátu PDF, ale také obrázky např. ve formátu BMP, JPG, PNG, GIF, TIF. Rozpoznáváním pomocí OCR metody (OCR - Optical Character Recognition - optické rozpoznávání znaků) se z naskenovaného dokumentu získá text, který lze zkopírovat např. do Wordu či jiné podobné aplikace a ten následně dále upravovat, lze v něm vyhledávat, označit jej myší apod. Výstupem jednak může být textový dokument TXT, případně soubor DOC programu Word, nebo nakonec dvouvrstvé PDF, které obsahuje jak rozpoznaný text, tak i nerozpoznaný originál.

Chce-li uživatel rozpoznat soubor v ISu, zařadí si soubor do fronty na rozpoznávání tak, že u daného typu souboru (obrázek či PDF) rozklikne montážní klíček a ve vlastnostech souboru klikne na "Zařadit do fronty na rozpoznání".

Zařadit do fronty na rozpoznání.

Obr. 1: Zařadit do fronty na rozpoznání.

Druhou z možností, jak nechat soubor rozpoznat, je po přihlášení do IS MU použít (kliknout) na "rozpoznávání (OCR)" na konci hlavní stránky.

Pomocí 
"Vyhledat" najdeme požadovaný dokument Výběr jazyků je 
bohatý Soubory 
nachystané k rozpoznání

Obr. 2: Vyhledání požadovaného dokumentu pro rozpoznání.
Obr. 3: Bohatý výběr jazyků.
Obr. 4: Soubory připravené k rozpoznání.

Jazyková podpora rozpoznávání v Informačním systému Masarykovy univerzity je široká. Systém nyní obsahuje 31 jazyků, mezi něž mj. patří čeština, angličtina, němčina, slovenština, ale i méně obvyklé jazyky, kterými jsou bulharština, estonština, finština, litevština, rumunština, švédština, turečtina a mnoho dalších. Systém je schopen rozpoznávat v jakékoliv agendě IS MU, tj. ve Studijních materiálech, Poskytovnách, Dokumentovém serveru, Úschovnách, Mém webu, Závěrečných pracích či v Přijímárně. Velkou výhodou je, že uživatel nemusí mít na svém počítači nainstalováno žádné speciální programové vybavení pro rozpoznání, o vše se nyní postará sám Informační systém Masarykovy univerzity.

Vzhledem k tomu, že se žádosti o rozpoznání řadí do fronty chronologicky podle času přidání souboru, a není tedy dopředu jisté, za jak dlouho bude rozpoznání hotové. Proto je uživatel o dokončení rozpoznávání informován automaticky generovaným e-mailem a nemusí tak sám průběžně kontrolovat, v jaké fázi rozpoznávání jeho souborů se nachází.

29. dubna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 4.
2009

Obchodní centrum MU umožňuje přijímat dary zaslané univerzitě a další novinky

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Jedním ze způsobů, jakým může být podpořeno financování provozu veřejné vysoké školy, jsou finanční dary. Veřejnost z řad odborných firem či nadšených příznivců univerzity tak může přispět na konkrétní činnost, která by jinak nemohla být na univerzitě provozována. V případě většího počtu dárců, kteří si mohou dovolit darovat třeba jen malý obnos, se celková vybraná častka může významně projevit v rozpočtu dané výuky nebo výzkumu. S rostoucím počtem dárců však také rostou nároky na administrativu ohledně zajištění převzetí darů, od správného zaúčtování až po vydání potvrzení pro dárce, například za účelem odpočtu darované částky od daně z příjmu.

I v této oblasti může nově všem aktivitám univerzity pomoci Obchodní centrum MU. Podobně, jako zajišťuje nabídku ostatních druhů služeb (vzdělávací akce, semináře, konference) a zboží (zejména knihy a výukové materiály), umožňuje Obchodní centrum také přijmout dar na konkrétní účel, který si zvolí sama fakulta nebo odborné pracoviště fakulty. Dárce tak může jednoduše z pohodlí svého domova či kanceláře zjistit číslo účtu a variabilní symbol, kam svůj dar zaslat, a dostane také elektronické potvrzení o tom, na jaký konkrétní účel bude dar využit. V případě zájmu pak může dárce využít také on-line platby pomocí běžné platební karty přímo na internetových stránkách Obchodního centra.

V rámci pilotního provozu mohou již nyní zájemci podpořit svými dary Den absolventů Masarykovy univerzity, který se koná 30. května 2009 u příležitosti devadesátého výročí založení univerzity. Více informací vč. možnosti poskytnutí daru naleznete na stránkách Obchodního centra.

Nejen dary...

V průběhu jara letošního roku rozšířilo Obchodní centrum svoje možnosti také pro handicapované studenty a nabízí jim nově možnost přihlásit se a zaplatit letní výcvikový kurz, který pořádá Fakulta sportovních studií ve spolupráci se Střediskem Teiresiás. Pro zájemce se zrakovým postižením navíc Obchodní centrum nabízí zvláštní režim, který je uzpůsoben speciálním čtecím zařízením.

Obr.: V nabídce letních sportovních kurzů lze nalézt i kurz Střediska Teiresiás.

V současné době začíná také období přihlášek na letní konference. Nově Obchodní centrum umožňuje kromě platby kartou a podpory zahraničních účastníků (příjem plateb ze zahraničí a anglická lokalizace stránek pro zákazníky) objednat si ke konferenčnímu poplatku také ubytování, které zajišťuje Správa kolejí a menz MU ve svých hotelech.

Ke konci dubna již Obchodní centrum eviduje asi 73 000 objednávek od 52 000 zákazníků.

29. dubna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 4.
2009

Mapa souborů aneb Jak si udělat v dokumentech jasno

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Uživatelé IS MU mají k dispozici sice nenápadnou, zato však praktickou pomůcku pro práci s větším množstvím dokumentů ve Správci souborů. Jedná se o tzv. mapu souborů, kterou si může každý zobrazit pro vybraný adresář. Všechny dokumenty pak uvidí na jedné stránce v přehledné stromové struktuře.

Použití mapy souborů je skutečně jednoduché. Stačí, aby si uživatel našel ve Správci souborů složku, kterou chce podrobně prozkoumat, a poté jen klikne na patřičnou ikonu v navigační liště.

Obr. 1: Ikona mapy souborů ve Správci souborů.

Systém následně vypíše všechny podsložky a v nich uložené dokumenty. Pro lepší orientaci je graficky znázorněna hierarchie složek a je-li k dispozici popis dokumentu, může si ho samozřejmě uživatel též zobrazit. Není tedy třeba procházet složku po složce jednotlivě, ale všechny dokumenty jsou ihned dostupné z jednoho místa.

Obr. 2: Příklad zobrazení mapy souborů.

Tato jednoduchá funkce může být využita například studenty, kteří si chtějí udělat lepší představu o vystavených studijních materiálech některého předmětu. Hodit se může také všem zaměstnancům univerzity, kteří se chtějí lépe zorientovat v množství zápisů z jednání či nejrůznějších předpisů uložených na Dokumentovém serveru. Výrazně usnadní hledání každému, kdo nemůže najít potřebný dokument, a přitom si je jistý, že „tam ještě nedávno někde byl“.

Podobných příjemných drobností nabízí k využití Správce souborů samozřejmě více. Co ještě umí?

  • zobrazit počet nepřečtených souborů ve vybraných složkách,
  • spočítat celkovou velikost souborů,
  • zobrazit fotografie osob, které dané dokumenty vložily,
  • automaticky generovat ke všem vloženým dokumentům jejich verzi ve formátech txt a pdf,
  • hromadně exportovat jak všechny formáty dokumentu, tak i pouze původní, ručně vložené,
  • zobrazit náhledy uložených obrázků,
  • zobrazit všechny obrázky jako fotogalerii,
  • či rozpoznávat text v naskenovaných dokumentech, jak bylo uvedeno v novince Rozpoznávání naskenovaných dokumentů integrováno do IS MU, a v obrázcích, jak informuje novinka Podpora nových formátů při rozpoznávání dokumentů.

29. dubna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 4.
2009

Blokace přístupu do Plkáren

Vtipné | 2 | 2
Novinky

Uživatelům Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) k setkávání a diskusi již dlouho slouží Diskusní fóra. Součástí Diskusních fór jsou i hojně navštěvované a velmi rozsáhlé Plkárny, kde (na rozdíl od tematických DF) uživatelé mohou neformálně diskutovat o zcela libovolných tématech. Někteří uživatelé tráví v Plkárnách dokonce tolik času, že by si potřebovali přispívání sami na určitý čas zakázat, aby se mohli důkladně věnovat svým jinýmjiným povinnostem. V nové verzi Diskusních fór byla proto zavedena možnost si na určitý čas přístup do Plkáren dobrovolně zablokovat.

Jak tento dobrovolný zákaz přístupu funguje? Uživatel, který ví, že by se měl např. věnovat přípravě na zítřejší zkoušku a bojí se, že ho budou Plkárny odvádět od učení, si je jednoduše do druhého dne zablokuje. Sám si zvolí datum a čas, do kdy mu IS má bránit v přístupu do aplikace. Blokování přístupu do Plkáren je možné nastavit na libovolně dlouhou dobu. Pokud se tedy uživatel nechce rozptylovat při přípravě např. na státnice a psaní diplomové práce, zablokuje si přístup do Plkáren třeba i na celý půl rok.

Obr. 1: Blokace přístupu.

Zkrátit nebo zrušit toto dobrovolné zablokování uživatel sám nemůže. Předčasné ukončení tohoto zákazu je možné pouze po uhrazení poplatku ve výši 500 Kč. Poplatek hradí nejen náklady s tím spojené, ale může být i motivací pro uživatele, aby si nekrátil dobrovolně zvolený čas blokovaného přístupu. Pokud se uživatel přesto rozhodne předčasně zrušit omezení přístupu do Plkáren, provede úhradu poplatku přes Obchodní centrum. Po přijetí platby je systémem automaticky vystaven jednorázový kód, pomocí kterého uživatel požádá o okamžité provedení automatického odblokování zákazu.

Obr. 2: OC – úhrada za předčasné zrušení vlastního zákazu přístupu do Plkáren.

29. dubna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink