Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
12. 12.
2008

Vyhledávání a kategorie v E-publikacích na Elportále

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Už více než dva roky mohou vyučující MU vystavovat svá autorská výuková díla na Elportále v sekci E-publikace. Za tu dobu Elportál získal ISSN, uzavřel smlouvu s WebArchivem a zpřístupnil 66 multimediálních elektronických výukových materiálů, ze kterých mohou čerpat při studiu studenti, vyučující MU i veřejnost. Od podzimu 2008 přehlednost aplikace a pohodlí uživatele v této sekci na Elportálu zvýší nové uspořádání dle kategorií a nástroje pro vyhledávání.

Kategorizace podle oborů koresponduje s klasifikací oborů dle číselníku RIVu. Na Elportále se uživatelům obory zobrazují v abecedním pořadí a pouze ty, které jsou přiřazeny k nějaké publikaci vystavené na Elportále. Dále mohou uživatelé publikace prohlížet dle fakult, kde je dílo zpravidla využito v konkrétním předmětu k výuce. Nástroje pro vyhledávání umožňují kombinovat podmínky, zda dílo bylo recenzováno, rok vydání a textové řetězce z názvů, autorů a klíčových slov. Pro orientaci v klíčových slovech navrhli vývojáři Elportálu tzv. mrak klíčových slov. Další novinkou v E-publikacích na Elportále, která si klade za cíl zvýšit komfort uživatele, je automaticky generovaná alternativa citačního záznamu, kterou si uživatel může dle potřeby vytvořit ve formátu pro LaTeX, HTML či text.

Každá publikace, která je vystavena na Elportále, je zavedena do IS MU ( v aplikaci Publikace) a má v rámci Internetu svou jedinečnou adresu. Díky tomu se autorům dílo automaticky objevuje na webové osobní stránce nebo při vyhledávání dle autora. Má-li autor zájem, může si publikační záznam vytvořit sám, může si jej přidat do životopisu a/nebo ho napojit na příslušný výzkumný záměr nebo projekt a přenést do centrální databáze RIV (Registr informací o výsledcích státem podporovaného výzkumu a vývoje). Aplikace poté sama zajistí korektní předání údajů do centrálního registru RIV, které je jednou ze základních podmínek pro poskytnutí institucionálních prostředků na výzkum a vývoj. O novinkách v agendě Publikace jsme již informovali.

Obr. 1: [1] Obory, do kterých jsou publikace zařazeny.
[2] Výběr publikací podle fakult.
[3] Vyhledávací a filtrovací formulář.
[4] Nejnovější vložené publikace.
[5] Mrak klíčových slov. Po kliknutí na příslušné heslo se objeví všechna díla, ve kterých je uvedeno toto heslo jako klíčové slovo.

Obr. 2: Jedinečná ID stránka publikace.

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 12.
2008

Vyhledání závěrečné práce a prací na podobné téma

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Zajímá Vás nějaké konkrétní téma a rádi byste si přečetli, co k němu napsali absolventi Masarykovy univerzity? Pokud ano, pak právě pro Vás byl implementován nový nástroj do Archivu závěrečných prací na MU.

Již v září 2006 zpřístupnila Masarykova univerzita v rámci svého elektronického Archivu závěrečné práce svých absolventů. Kdokoliv z Internetu si dnes může pomocí nástrojů pro vyhledávání najít a přečíst v Archivu závěrečnou práci daného autora. Hledání práce podle konkrétního tématu výrazně usnadní nový nástroj, který pracuje s klíčovými slovy připojenými k pracím. Pakliže systém najde dvě práce s klíčovými slovy, z nichž alespoň některá jsou shodná, přiřadí práce k sobě jako "práce na stejné téma".

  Uživateli, který práce v archivu vyhledává, se zobrazují tyto údaje:

  • místo uložení v IS MU;
  • název práce;
  • anglický název práce;
  • anotace práce;
  • anglická anotace práce;
  • klíčová slova;
  • jazyk práce;
  • datum změny;
  • založení záznamu;
  • převzetí práce studijním oddělením;
  • datum obhajoby práce;
  • hodnocení práce;
  • vedoucí práce;
  • posudky práce;
  • plný text práce včetně příloh;
  • statut dostatečného naplnění archivu závěrečné práce;
  • typ práce (bakalářská, ..);
  • univerzita;
  • fakulta;
  • program;
  • obor.

Některé z nich se zobrazují dle systému přístupových práv, tzn. že běžný uživatel Internetu vidí jen informace určené jemu, ale vedoucí závěrečné práce nebo studijní oddělení vidí ty informace, které jsou důležité pro ně.

Obr. 1: U vyhledané práce v neautentizovaném ISu se zobrazí její anotace a klíčová slova, v pravém sloupci pak práce se steknými klíčovými slovy.

 

Absolventské práce i nástroje k jejich vyhledávání jsou k dispozici široké veřejnosti na titulní stránce Informačního systému Masarykovy univerzity.

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 12.
2008

Recenzní řízení a výukové publikace na Elportále

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Od podzimu 2008 je autorům z řad vyučujících Masarykovy univerzity při podávání žádosti o zveřejnění jejich autorského výukového díla na Elportále umožněno požádat o recenzi. Možnost recenzování díla byla implementována v reakci na nemalý zájem autorů i vedoucích akadamických pracovníků, kteří usilují o to, aby jejich fakulta produkovala velmi kvalitní díla. Proto jim možnost recenzování díla vystaveného na Elportále chyběla. Ediční rada Elportálu požádala o spolupráci zástupce edičních rad či komisí jednotlivých fakult, aby se svými podněty a připomínkami podíleli na zformulování a schválení pravidel recenzního řízení. Velmi pozitivní odezvu obdržela možnost recenzování děl např. na Fakultě sportovních studií, Přírodovědecké fakultě či Právnické fakultě, kde předsedové edičních komisí na recenze doslova reagovali slovy potřebujeme a hodí se nám, podobně jako i na dalších fakultách MU.

Proces získání recenze k dílu se zahajuje na žádost autora a následně po pokynu Ediční rady Elportálu. Výraznou roli v něm však hrají fakultní ediční komise či rady. V rámci řízení je hodnocena především odborná kvalita díla a jeho vhodnost pro výuku. O recenzi mohou požádat i ti autoři, kteří již své dílo zveřejněné mají. Dílo, které podstoupilo recenzní řízení, je na Elportále výrazně označeno logem „recenzováno“. Recenze výrazně zvyšuje hodnotu samotného díla, zvyšuje však i jeho úroveň a prestiž.

Obr.: Dílo označené logem recenze.

Další informace o recenzním řízení, pravidlech zveřejňování děl na Elportále, vymezení působnosti Ediční rady Elportálu a edičních rad fakult apod. naleznete v Pravidlech pro zveřejňování a recenze děl na Elportále.

Jak postupovat, chce-li autor publikovat na Elportále, se dozví v informacích pro autory.

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 12.
2008

Impact factor v publikacích

Dosud nehodnoceno.
Novinky

V aplikaci Publikace v Informačním systému Masarykovy univerzity bylo dříve možné zadat tzv. Impact factor (faktor vlivu, faktor dopadu) pouze ručně. Před nedávnem však došlo ke změně a nyní se po úpravě vývojovým týmem IS MU přenáší Impact factor z ISI Web of Knowledge JCR automaticky a z Publikací v IS MU se jeho hodnota předává do celostátní centrální databáze RIV (Registru informací o publikacích výzkumu). Pro uživatele tato změna přináší výhodu, a tak nyní nemusejí obtížně dohledávat Impact factory a ručně je do IS MU zapisovat.

Impact factor je jedním z významných ukazatelů prestižnosti publikace. Z podobných ukazatelů se Impact factor využívá pravděpodobně nejčastěji. Je to ukazatel četnosti, frekvence, s jakou se citoval průměrný článek v určitém časopise za poslední dva roky. Hodnota ukazatele se získá poměrem celkového počtu získaných citací (např. v r. 2005) počtem všech publikovaných článků v časopise za předchozí 2 roky (např. 2004, 2003). (Zdroj: http://is.muni.cz/elportal/?id=718075)

Obr.: Ilustrační ukázka evidence publikací a s náhledem Impact factoru

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink