BVMI0322 Mikrobiologie II

Lékařská fakulta
podzim 2010
Rozsah
1/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
Mikrobiologie pro bakalářské studium výživy člověka je zaměřena na praxi mikrobiologických laboratoří potravinářských závodů a kontrolních orgánů (hygienická služba, ČZPI apod.).
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Ve druhém semestru jsou ukázkově aplikovány metody a přístupy mikrobiologie na řešení ukázkových témat, souvisejících s mikrobiologií a zdravotní prevencí.
Osnova
  • Cvičení
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
  • Přednášky
  • Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí
  • Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladovaní a zpracování potravin.
Literatura
  • HOUŠKA, M., J. TOTUŠEK, D. GABROVSKÁ, J. STROHALM, N. VRCHOTOVÁ, D. LEFNEROVÁ, I. PAULÍČKOVÁ, V. FIEDLEROVA a R. WINTEROVÁ. Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment. In International Conference on High Pressure Science and Technology. Karlsruhe: Proceedings on CD-ROM, 2005, 9 s. ISBN 3-923704-49-6. info
  • ŠIMŮNEK, Jan, Danuše LEFNEROVÁ a Vladislava ZAVADILOVÁ. Hodnocení mikrobiologické čistoty v zařízeních společného stravování v rámci výuky studentů LF na ÚPL. In Aktuální problematika mikrobiologie potravin II. 1. vyd. Liblice-Byšice: Československá mikrobiologická společnost, 2000, s. 127-130. 1. info
Výukové metody
přednaška
Metody hodnocení
test
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2011, podzim 2012.